Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minder aanbod vanuit Kenia door zware regenval

Hoge rozenprijzen in aanloop naar moederdag

Verschillende delen van Kenia hebben last van overdadige regen. Op veel kwekerijen wordt de bloemenproductie erdoor beïnvloed. En met Moederdag (die in veel landen op 13 mei wordt gevierd) in het vooruitzicht resulteert dit in hogere prijzen op de Nederlandse veiling. De rozenprijzen zijn de afgelopen dagen al 20-30% hoger en zullen naar verwachting de komende dagen nog verder stijgen.

Minder bloemen
"Regenval in Naivasha bedraagt gemiddeld zo'n 600 mm per jaar, maar nu is dat binnen een paar weken naar beneden gekomen," vertelt Amerik De Best, veilingmeester bij FloraHolland Rijnsburg. Telers hebben dan ook met zaken als botrytis te kampen, wat het gewas aantast en in een lagere productie resulteert. "Veel bloemen, die niet aan de kwaliteitscriteria voldoen, worden al op de kwekerij weggegooid. Daarom komen er minder stelen op de markt."

Hogere vraag
Anderzijds neemt de vraag in aanloop naar de Moederdag toe. Ivan Freeman van de Keniaanse rozenkwekerij Uhuru Flowers ziet bijvoorbeeld in vergelijking met vorig jaar een duidelijke toename van de vraag naar zijn rozen. Hij levert alleen rechtstreeks aan de markt, maar voelt het verminderde aanbod van veel bedrijven. Gelukkig wordt de rozenproductie van Uhuru Flowers volgens Freeman niet erg geaffecteerd: "De regen in onze regio, Timau, is niet zo erg, we hebben alleen wat last van botrytis."

En omdat de directe kopers niet genoeg rozen van hun kwekers kunnen krijgen, zullen ze zich tot de veiling wenden. Dit komt dus bovenop de vraag van de reguliere veilingkopers, waardoor ook de vraag op de veiling sterk stijgt, legt De Best uit.

Hogere prijzen
De combinatie van hoge vraag en laag aanbod op de veiling betekent hoge prijzen. Volgens De Best begonnen de prijzen begin deze week te stijgen en zijn ze al met 20 tot 30% gestegen. En hij verwacht dat ze nog verder zullen toenemen. "In de aanloop naar Moederdag, denk ik, dat de rozenprijzen dagelijks zullen stijgen en misschien het niveau van Valentijnsdag halen of zelfs overschrijden."
Publicatiedatum: