Kwekerij de Bonfut

Het teeltproces van de hortensia van A tot Z

Kwekerij Bonfut richt zich voornamelijk op kleine potmaten hortensia’s. Daarnaast worden in het najaar ook chrysanten en poinsettia’s geproduceerd. OZ Planten zet deze maand de kweker in de schijnwerpers en kwam langs voor een babbeltje en een foto.Kwekerij Bonfut bestaat al meer dan 25 jaar en staat onder leiding van Erik van der Valk en Henny Zwinkels sinds 2009. Bonfut kent een oppervlakte van 3,5 hectare en verkoopt vijf miljoen hortensia’s in het voorjaar. Het team van tien vaste werknemers wordt met seizoenskrachten aangevuld om de arbeidspieken in het hoogseizoen op te vangen. Bijna al deze seizoenskrachten zijn bekend bij Bonfut, waardoor zij over de juiste kennis beschikken die nodig is voor het telen van hortensia’s.In 2017 heeft Bonfut ook haar eigen containerveld gekregen naast haar kassen in Honselersdijk. Het veld is 2,3 hectare groot en is door middel van een betonpad verdeeld in twee gelijke delen, waarbij elke kant een eigen voedingsrecept krijgt. De ene helft is bedoeld voor de roze en witte hortensia’s en de andere helft van het veld krijgt aluminiumsulfaat voor de blauwkleuring van de Hortensia’s. Het veld wordt gebruikt van 1 juli tot 1 december.

De start van de kweek van de hortensia bij Bonfut begint met stekken die minstens één jaar oud zijn. Het in de bloei trekken van de hortensia’s duurt 6 tot 8 weken, afhankelijk van het soort en het seizoen. Bonfut doet alles met de hand en maakt geen gebruik van roltafels. Zo wordt elke plant individueel beoordeeld en komen alleen de planten met het juiste bloeistadium uit de kas.Bonfut onderscheidt zich door het bieden van leverzekerheid. Dat wil zeggen dat zij altijd een standaard aanbod kunnen aanbieden, met alle kleuren en diverse soorten Hortensia’s. De hortensia´s worden constant gemonitord waardoor Bonfut precies weet wat zij op welk moment kunnen aanbieden aan de klant.

Op het gebied van duurzaamheid is Bonfut ook actief. Zij maken gebruik van aardwarmte waardoor er zo min mogelijk fossiele energie gebruikt wordt. Daarnaast teelt Bonfut haar planten milieubewust en is de kwekerij MPS gecertificeerd.

bron: OZ Planten


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018