Holstein Flowers eerste gebruiker Thermoview

Realtime temperatuur van en rondom het gewas meten

Holstein Flowers is het eerste bedrijf dat gebruikt maakt van Thermoview, de warmtecamera die realtime de temperatuur van en rondom het gewas meet. Mathieu van Holstein runt het snij-gerbera bedrijf in De Lier samen met zijn 3 broers en 2 neven. Het familiebedrijf is in 1946 opgericht als groententeelt bedrijf. Toen de broers van Mathieu in de kwekerij kwamen werken, zijn zij op zoek gegaan naar een andere teeltsoort en in 1974 is het bedrijf overgestapt naar de gerbera teelt. Zelf is Mathieu sinds 1988 werkzaam in het bedrijf en is hoofdverantwoordelijk voor de teelt, financiën en administratie.Inmiddels is het bedrijf gegroeid tot een oppervlakte van bijna 11 hectare, verspreid over 2 locaties en worden zo’n 70 miljoen stelen per jaar geteeld. Toch is Holstein Flowers met 6 werkzame Holsteinen nog steeds een echt familiebedrijf. Kenmerkend is de eigen veredelingstak. “Ongeveer 85% van de rassen die we voeren, komen uit eigen keuken. Dit is wat ons uniek maakt en waarmee wij ons onderscheiden in de markt”, aldus Mathieu. Daarnaast houdt het bedrijf zich ook veel bezig met innovaties. “We lopen in principe altijd wel voorop om kennis te nemen van nieuwe technieken en daar waar wij denken dat verbeteringen mogelijk zijn ook dingen uit te proberen”.

Thermoview
Thermoview is een van die nieuwe technieken waarmee Holstein Flowers nu werkt. In eerste instantie is er een jaar lang een proef gedraaid in samenwerking met de WUR in een onderzoeksproject naar HNT. Inmiddels is dit onderzoek afgerond en heeft Holstein Flowers nu sinds ongeveer 3 maanden een eigen Thermoview camera in bedrijf.

Een belangrijke reden voor het voortzetten van het gebruik van Thermoview is onderzoek naar condensatie. “Wanneer een gerbera door condensatie nat wordt en langere tijd nat blijft, kunnen botrytus sporen gaan kiemen en dan kunnen wij kwaliteitsproblemen krijgen”, zegt Mathieu. Om condensatie te voorkomen, is Holstein Flowers een paar jaar geleden een onderzoek gestart naar uitstraling. Echter geeft uitstralingsapparatuur maar wel informatie over uitstraling, maar dit zegt nog niet alles over de mate van afkoeling van de bloem. “De bloem kan warmte verliezen, maar neemt ook nog warmte op uit de omgeving. Dus als je weet dat de uitstraling toeneemt, heb je het vermoeden dat de bloem kan afkoelen, maar eigenlijk weet je het niet zeker”. Dit was voor Holstein Flowers de motivatie om te gaan kijken naar warmtebeeldtechnieken om zo meer inzicht te krijgen in de werkelijke bloemtemperatuur ten opzichte van de temperatuur van de kaslucht.


Opstelling in de kas van Holstein Flowers met boven de Thermoview camera en onder de planttemperatuur camera.

Met deze wens is Mathieu in gesprek gegaan met consultants van Hoogendoorn en LetsGrow.com en werd besloten om de Thermoview camera te proberen. “We zijn nog steeds lerende in het gebruik van Thermoview, maar zijn blij met het instrument. Wij meten voornamelijk de temperatuur van de bloem door middel van puntmeting, omdat we daarop onze kwaliteit willen borgen, maar daarnaast heeft het Thermoview systeem ook de mogelijkheid om de temperatuur te meten van een oppervlakte van een aantal planten”. Het grootste voordeel van het Thermoview systeem is voor Mathieu de inzage in de bloemtemperatuur en veranderingen hierin. Hierdoor kan sneller gereageerd worden, waardoor het kasklimaat beter gestuurd kan worden. Dit reageren werd eerst meer op gevoel gedaan, maar wordt nu onderbouwd door meetwaardes.

De toekomst
Mathieu is ervan overtuigd dat techniek in de toekomst een steeds grotere rol zal gaan spelen in de tuinbouwsector. “De toegang tot en kosten van techniek worden steeds laagdrempeliger. Er worden steeds meer sensoren en dergelijke opgehangen, waarmee steeds meer gestuurd zal gaan worden op basis van techniek en we alles uiteindelijk steeds beter kunnen gaan regelen”.


Thermoview
LetsGrow.com en Hoogendoorn Growth Management hebben samen Thermoview geïntroduceerd: een thermische camera die de temperatuur van het gewas en de omgeving meet. Thermoview kan worden gebruikt om de temperatuur van zowel vruchten, bloemen en bladeren van planten realtime te meten met één sensor. Met deze meting kan het dauwpunt berekend worden, inzicht worden verkregen in verticale temperatuurverschillen en kunnen condensatie, ziekten en schade aan gewassen voorkomen worden. Op het online LetsGrow.com-platform kunt u de metingen in grafieken bekijken en foto's in time-lapse bekijken. Dit kan ook gecombineerd worden met gegevens van de klimaatcomputer. Door informatie van beide bronnen te verbinden, kan toegang worden verkregen tot andere realtime kasgegevens, zoals de temperatuur en relatieve vochtigheid.


Voor meer informatie:
Hoogendoorn Growth management
+31 (0) 10 460 80 80
info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018