Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Masterplan om fusariumproblematiek op te lossen

Fusarium staat in de top vijf van de meest bedreigende plantenziekten ter wereld. De conventionele bestrijding is lastig omdat middelen tegen fusarium een relatief lage effectiviteit hebben op reeds aangetaste planten. Daarnaast is een aantal middelen niet toegelaten of komen deze op termijn te vervallen.

Ook in Nederland zijn de problemen met fusarium de afgelopen jaren sterk toegenomen in zowel siergewassen als gerbera, lisianthus en potorchidee, maar ook in (bedekte) groententeelt zoals komkommer, sla en tomaat. Het Masterplan fusarium beoogt een solide kennisbasis te vormen voor het oplossen van de fusariumproblematiek in meerdere teelten. Deze kennisbasis bestaat uit drie pijlers:
  • Diagnostiek in de keten
  • Epidemiologie
  • Biologische bestrijding binnen het weerbaar telen
In deze Publiek-Private samenwerking (PPS) met financiering vanuit het ministerie van LNV via het TKI-bureau slaan LTO Glaskracht Nederland, Wageningen University en Research en verschillende veredelaars en gewascoöperaties de handen ineen op zoek naar geïntegreerde innovatieve oplossingen.

Vier modelgewassen
Omdat fusarium een probleem is in vele verschillende teelten, is binnen het onderzoek gekozen voor vier modelgewassen: lisianthus, chrysant, potorchidee en sla. Oplossingen via één van genoemde kennispijlers in een van vier teelten worden vertaald naar de andere teelten binnen het project en komen beschikbaar voor andere teelten met soortgelijke problemen, waardoor de investeringen optimaal worden benut. Zo worden snelle identificatie technieken op basis van DNA ontwikkeld en methoden worden toegepast om uitgangsmateriaal snel te toetsen op besmetting met schadelijke fusarium. Fusarium komt in veel gronden voor, maar deze zijn niet altijd plantpathogeen en hoeven dus niet tot problemen te leiden. Ook wordt onderzocht hoe pathogene soorten zich ontwikkelen en hoe ze zich verspreiden van plant tot plant. Het gewas Gerbera wordt hierbij betrokken.

Infectieroutes
Voor het onderzoek naar infectieroutes wordt gebruik gemaakt van fluorescent gelabelde fusarium stammen die met een innovatief fenotyperingsplatform snel en niet-destructief gedetecteerd kunnen worden. Hiermee kan de infectieroute en ontwikkeling nauwgezet en tot microscopisch niveau gevolgd en gekwantificeerd worden en kunnen latente infecties worden opgespoord. Dit is van belang omdat fusarium gezien wordt als een probleem van de hele keten, van uitgangsmateriaal en teelt, tot export en consument. Met fluorescent gelabelde fusarium stammen kan ook de effectiviteit van middelen en biologische bestrijders worden onderzocht.

Toepasbaar in de praktijk

Met telers worden nieuwe duurzame middelen en aanpassingen aan teeltsystemen onderzocht, die direct inpasbaar zijn in de praktijk. Los-van-de-grond teeltsystemen bieden een deeloplossing tot het moment dat fusarium ook het systeem is binnen gedrongen en alsnog voor problemen met fusarium zorgt. Telen op substraat biedt kansen, wanneer met de juiste aanpassingen de weerbaarheid van het systeem verhoogd kan worden. Ook worden nieuwe toedieningstechnieken van groene gewasbeschermingsmiddelen onderzocht. Dit betreft met name onderzoek bij lisianthus en potorchidee, waarbij verkregen kennis ook weer wordt vertaald naar andere gewassen, waaronder gerbera.

Bron: LTO Glaskracht

Publicatiedatum: 25-4-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

22-5-2018 Van restproduct tot hoogwaardig product
18-5-2018 Autonoom monitoren van groei, plagen en ziekten in de kas
16-5-2018 Plantum roept politici op plantpotentie te benutten
14-5-2018 Focus op inhoudsstoffen van de plant
14-5-2018 Tulpen voor de toekomst
9-5-2018 Pilot CO2 afvangst uit buitenlucht
8-5-2018 Slimme robot scout op plantafwijkingen
7-5-2018 Alles over bemesting op één plek
4-5-2018 Coatings kunnen zorgen voor een lager energiegebruik
4-5-2018 'De juiste tools zijn nodig voor HNT’
2-5-2018 Stikstof in de phalaenopsis teelt
1-5-2018 Realtime temperatuur van en rondom het gewas meten
1-5-2018 Batavia toegelaten in bloemisterijgewassen
1-5-2018 Toekomst rozenteelt onder volledig led stapje dichterbij
26-4-2018 Bloembollensector aan de slag met ‘Vitale Teelt 2030’
24-4-2018 Proeftoelating nieuw middel in varenopkweek
23-4-2018 "Assortiment niet verbreden of versmallen, maar verduurzamen"
23-4-2018 Kom beslagen ten ijs wanneer de handhaver komt
23-4-2018 Tomaten groeien op restwater van suikerbieten
20-4-2018 Wat is veenmos en waar komt het vandaan?

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code