Bouwupdate nieuwe kas Mans Flowers

Wat in 2012 begon met een gerbera kwekerij van 3,2 hectare, is inmiddels uitgegroeid tot een kwekerij van 8 hectare. Marius Mans, eigenaar van Mans Flowers, is opgegroeid tussen de bloemen en heeft na zijn opleiding eerst een kwekerij gehuurd. In 2012 heeft hij een nieuwe kwekerij laten bouwen. Het was de eerste gerbera kwekerij ingericht volgens Het Nieuwe Telen door luchtbehandelingskasten aan de gevel te installeren.In 2015 is een tweede gedeelte aangebouwd van 2,6 hectare. Het Nieuwe Telen werd in dit gedeelte verder door ontwikkeld en er werden onder andere warmte terugwinunits geïnstalleerd in de luchtbehandelingskasten, wat zorgt voor een hoger rendement van warme kaslucht in combinatie met buitenlucht. Daarnaast was dit gedeelte van de kwekerij de eerste gerbera kwekerij met diffuus glas, wat ervoor zorgt dat het licht beter wordt verspreid over het gewas.

Dit jaar wordt de kwekerij nog verder uitgebreid naar in totaal 8 hectare. De aanbouw van 2,2 hectare wordt grotendeels hetzelfde ingericht als het in 2015 gebouwde gedeelte. De kas wordt voorzien van onder andere dakberegening, dubbel scherm en luchtbehandelingskasten. Dit alles wordt aangestuurd door de Priva Connext computer.

Daarnaast is er voor het ontsmetten van water een Priva Vialux M-Line geïnstalleerd. Voorheen werd alleen het drainwater ontsmet, maar om geen risico te lopen, wordt nu ook het hemelwater ontsmet. Het is de bedoeling dat al het water hergebruikt gaat worden.

Voor de belichting is gekozen voor Hortilux 1.000 Watt armaturen, met een lichtniveau van ongeveer 12.000 Lux. Dit is een hoger lichtniveau dan de belichting in de bestaande kas. Mans Flowers teelt 40 verschillende soorten gerbera's en door middel van de verschillende lichtniveaus kunnen zij beter inspelen op bijvoorbeeld de feestdagen. Zo worden rode, roze en paarse gerbera's in de winter geteeld onder het hoogste lichtniveau, zodat deze tijdens de kerstdagen en Valentijnsdag verkocht kunnen worden.

Stolze is bij dit project verantwoordelijk voor de elektro- en watertechnische installatie en de assimilatiebelichting. Op dit moment is men bezig met het realiseren van de elektrotechnische infrastructuur boven de grond en naar verwachting zullen in week 23 de eerste planten de kas in gaan.


Klik hier voor meer foto's

Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T +31 174 513 779
info@stolze.nl
www.stolze.nlMansflowers
Marius Mans
Liesveldsesteeg 28a
5306 EZ Brakel
M: 0627120947
E: marius@mansflowers.nl
www.mansflowers.nl

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018