Jonge ondernemers ontwikkelen drones voor in kassen

Glastuinders hebben een dagtaak aan het controleren van hun gewassen op onder andere ziekten. Dat moet toch anders kunnen, dacht een groep studenten van de opleiding Aeronautical Engineering aan de Hogeschool Inholland. Hun idee - drones inzetten om de gewassen in kassen te monitoren – blijkt aan te slaan.Na een opstartfase is het schoolproject uitgegroeid tot een serieus onderzoeksproject, waarbij 20 bedrijven, 36 studenten en docenten van verschillende opleidingen betrokken zijn. De vier studenten zijn inmiddels jonge ondernemers en hebben hun eigen bedrijf opgericht: Applied Drone Innovations. Zij willen dit jaar nog een product ontwikkelen waarmee ze winst kunnen maken.

Gewasproblemen detecteren
Drones kunnen van grote waarde zijn voor het detecteren van problemen met gewassen in kassen. Dat blijkt uit het HiPerGreen-project van de startup Applied Drone Innovations (ADI). Achter het bedrijf zitten vier jongens met een passie voor drones vertelt een van de jonge ondernemers, de Fransman Lucien Fesselet. 'We vonden drones al leuk en wilden er voor de minor engineering entrepreneurship van onze studie Aeronautical Engineering iets mee doen. Bunnik Plants had een vraag bij Inholland neergelegd of studenten konden onderzoeken of er een manier was om feromonen te ontdekken in kassen. Die vraag bleek te ingewikkeld, maar zo is wel het idee voor de toepassing van drones in kassen geboren.'

Geen gps
Dat eerste idee ontstond in 2016. De studenten Aeronautical Engineering Bram Sanders, Chris Ramsey, Lucien Fesselet en Will Simmonds ontwikkelden sindsdien een drone die in een kas kan vliegen. Dat was geen eenvoudige opgave verzekert Cock Heemskerk, lector Robotica bij Inholland. "Een drone werkt normaal op gps, maar in een kas kan dat niet. De jongens hebben dus zelf software geschreven om locatie- en plaatsbepaling in een kas mogelijk te maken." De mogelijkheden van drones in kassen zijn groot, denkt Heemskerk. Hij noemt als voorbeeld het detecteren van schimmelinfecties bij orchideeën. "Als de drone deze infecties kan constateren, scheelt dat de agrariër veel werk en het geeft minder uitval." Daarnaast scheelt het hem geld en bestrijdingsmiddelen.

Lees het hele artikel hier.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018