Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aantal schadelijke organismen bij importinspecties nagenoeg gelijk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trof bij importinspecties van plantaardige producten in 2017 bijna net zo veel schadelijke organismen aan als het jaar ervoor. Dat blijkt uit het rapport 'Fytosanitaire signaleringen' waarmee de NVWA jaarlijks een beeld geeft van de plantgezondheid in Nederland.


foto: Nak Tuinbouw

De NVWA voert importinspecties uit om te voorkomen dat voor planten schadelijke insecten, schimmels, bacteriƫn, aaltjes en virussen zich vestigen in Nederland en andere landen van de Europese Unie. Deze schadelijke organismen worden ook wel quarantaine-organismen genoemd. De organismen vormen geen enkele bedreiging voor de volksgezondheid. Jaarlijks worden in Nederland circa 350.000 zendingen planten en plantaardige producten aangeboden voor importinspectie. In 2017 trof de NVWA bij deze inspecties 358 schadelijke organismen aan. In 2016 waren dat er 337 en in 2015 311.

Voorbeelden van schadelijke organismen zijn Phyllosticta citricarpa (de veroorzaker van Citrus Black Spot), de tabakswittevlieg die bij paprika- en tomatenplanten ernstige schade kan veroorzaken en rupsen van de katoenuil of de legerrups die schade kunnen veroorzaken aan groenten, fruit, bloemen en andere landbouwgewassen.

Bij inspecties van bloemen en zogenoemde uitgangsmaterialen zoals zaden en stekken trof de NVWA in 2017 minder schadelijke organismen aan. Dit aantal daalde van 174 in 2016 naar 109 in 2017.

Bron: NVWA
Publicatiedatum: