Aviram Krell, Plantec Ecuador:

Populariteit van de premium Explorer roos verklaard

In de periode tussen Valentijn en Moederdag zakt de middenprijs voor rozen. Dat doet het altijd en tegelijkertijd bevestigt de uitzondering de regel. Voor speciale variëteiten wordt immers altijd geld betaalt, weet Avira Krell van Plantec Ecuador. “De variëteiten, die ook op die momenten nog steeds in trek zijn, zijn iconisch door hun vorm, kwaliteit en/of levensduur, waardoor ze over het algemeen een stabiele hogere prijs opleveren”.


Franco Abarca (Technisch directeur), Ross Johnson (Algemeen directeur) van RosaPrima en Diego Granja (Verkoopvertegenwoordiger bij Plantec), staan voor hun velden met Explorer rozen.

Aviram noemt het voorbeeld van Explorer, een rode roos variëteit van Interplant Roses. “Deze roos is een karakteristieke Ecuadoriaanse variëteit, omdat 95% van deze variëteit exclusief in Ecuador wordt geteeld. Hierdoor zijn de rozen beperkt beschikbaar en geschikt voor markten die meer willen betalen voor deze exclusieve variëteit. Zelfs in VS zijn retailers en groothandelaren bereid om rode rozen met een lagere prijs te laten gaan om de Explorer in te kunnen kopen. Dit sentiment is vooral sterk bij organisatoren van evenementen, groothandelaren en andere spelers op de premium markt."


Diego Granja met Juan Francisco Canelos (Technisch manager) van 
Jaap Flowers, die ook Explorer rozen kweekt.

Bloemenprijzen zijn sterk afhankelijk van de vraag en beschikbaarheid van bloemen. Om deze reden was Platec bezorgd dat de extra Explorer planten, die in 2017 zijn geplant, voor een te grote beschikbaarheid zou zorgen, waardoor de prijzen van de bloemen zouden gaan dalen. Dit lijkt echter niet het geval te zijn. “Het lijkt alsof deze stap de positie van de Explorer als premium roos alleen maar heeft versterkt”, zegt Krell. 


Santiago Andrade (Algemeen directeur) van Flores Verdes, die ook Explorer teelt. 

En zelfs tijdens deze tijd van het jaar, wanneer er een overvloed is aan rode rozen door de nasleep van Valentijnsdag, lijken kwekers van de Explorer nog steeds tevreden met de vraag naar hun rozen. “Hoewel er nog genoeg rode rozen op de markt zijn, zijn speciale rode rozen als de Explorer nog steeds moeilijk te verkrijgen.”

Toenemend areaal
Het toenemende aantal Explorer planten dat in 2017 geplant is, heeft niet geresulteerd in een prijsdaling en daarom heeft Plantec besloten om het areaal van Explorer in Ecuador en misschien in het buitenland te vergroten. "We zien dat er veel vraag is naar het kweken van meer Explorer rozen, dus het is een mogelijkheid dat we het aantal in de toekomst nog verder zullen vergroten. Wel willen we ervoor zorgen dat het een Ecuadoriaanse variëteit blijft," zegt Krell. De meeste rode variëteiten worden in Colombia, Ethiopië of Kenia gekweekt, dus zelfs als we de Explorer alleen in Ecuador blijven kweken, zullen de bloemen de markt niet gaan verzadigen, zoals het geval is bij andere rode variëteiten die wereldwijd worden gekweekt. Door FloralDaily's artikel over lage bloemenprijzen in Europa hebben we gelezen wat overproductie kan doen voor de prijs van een variëteit. Hierdoor willen we met deze variëteit een ander pad gaan bewandelen." 

Voor meer informatie:
Plantec Ecuador
Aviram Krell
Email: public-relations@plantecuador.com
www.plantecuador.com


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018