Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slimme tuinbouwtechnologie voor Sparta Rotterdam

Op het Spartaplein, voor het Kasteel, wordt een ondergronds waterbuffer aangelegd, waar regenwater wordt opgevangen, gefilterd en diep in de ondergrond wordt opgeslagen. Met het opgeslagen regenwater wordt de grasmat van de Rotterdamse voetbalclub Sparta besproeid.



Droge voeten voor de wijk en duurzaam hergebruik van regenwater

Regenwater in Spangen kan nu niet goed worden afgevoerd, omdat Spangen laag ligt en weinig groen heeft. Een nieuwe, 1000 m3 grote buffer gemaakt van kratjes en folie onder een Cruyff court vangt voortaan de regenbuien van zo'n 3 ha verhard oppervlak (stadion en omliggend plein) op en moet wateroverlast in de wijk Spangen tegengaan als het hard regent. Met behulp van een biofilter bestaande uit planten en filterzand wordt dit regenwater daarna gezuiverd, alvorens het met infiltratieputten wordt opgeslagen in een ondergrondse bel. Sparta kan het gefilterde regenwater uit de bodem gebruiken voor het besproeien van het kunstgrasveld in het voetbalstadion. Hierdoor is minder kraanwater nodig.

Ondergrondse waterbuffer vereist extra beveiliging
De ondergrondse bel wordt gemaakt in een zandlaag op vijftien tot dertig meter diepte. Het ontwerp voor de watertechnische installatie is gemaakt door verschillende partijen binnen het Urban Waterbuffer consortium onder leiding van KWR. Field Factors ontwikkelde het biofilter en verzorgde de ruimtelijke inpassing en Codema Systems Group zorgde voor de engineering en realisatie. Projectleider Jack Vink van Codema Systems Group: 'Wij hebben deze installatie samen met KWR en Gemeente Rotterdam ontworpen, waarbij wij de engineering voor onze rekening namen. Voor ons was dit engineer-technisch een mooie uitdaging om onze kennis van tuinbouwtechniek toe te passen in een stedelijke omgeving. De watertechnische ruimte is bijvoorbeeld in een ondergrondse kelder geplaatst. In de tuinbouw is de watertechnische ruimte natuurlijk boven de grond, dan heeft een lekkage
niet de gevolgen die het onder de grond zou hebben. Voor deze ondergrondse waterberging is er extra beveiliging nodig, zo wordt er onder andere rekening gehouden met het grondwater.'

Bijzondere installatie voor deze stedelijke omgeving
De ondergrondse waterbuffer is een proef in het kader van het project Urban Waterbuffer. Bij de Urban Waterbuffer Spangen werken onder meer de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf samen. De werkzaamheden zijn in maart begonnen en zullen in juni worden afgerond.
Deze activiteit is mede gefinancierd met PPS-financiering uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI's) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Voor meer informatie:
Codema Systems Group
www.codema.nl
info@codemasystemsgroup.com

Patricia van der Hoeven
T: 0620707651
E: pvdhoeven@codemasystemsgroup.com
Publicatiedatum: