Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
eerste planten opgezet

Deense plantenkweker stapt over op cannabis

Hoewel er nog veel moet worden afgebroken en opgebouwd, gingen de eerste gezonde stekken na Pasen de grond in.

De vloer is weg, de inventaris is verwijderd. De verse wielsporen van een Bobcat laten zien dat er veranderingen op til zijn. In de kassen waar eerder duizenden orchideeën werden gekweekt en in januari nog 1,2 miljoen tomatenplanten en meer dan 100.000 dahlia's stonden, is het leeg. Een deel van de producten is geleverd, een ander deel is overgenomen door andere tuinbouwbedrijven. Alles moest weg om ruimte te maken voor de teelt van cannabis.

We zijn bij tuinbouwbedrijf Nældebakken, de hoofdvestiging van het nieuwe bedrijf Spectrum Cannabis. In de loop van de komende maanden zal Nældebakken worden omgevormd tot een technologisch geavanceerd kassencomplex waar het klimaat tot in de puntjes geregeld zal kunnen worden.

Overdruk in de kas
"Een van de maatregelen om insecten te weren, is het creëren van overdruk in de kas, maar er moet nog veel meer worden gedaan," aldus Lars Thomassen. Hij is directeur van Spectrum Cannabis, een Deens-Canadees joint venture. En hij heeft het druk: "De markt schreeuwt om deze producten en er is een grote vraag naar. Het is voor ons gewoon een kwestie van beginnen. Hoe eerder hoe beter."

Eerst moet de grond worden uitgegraven, dan moeten de nieuwe vloeren worden schoongemaakt. Binnen moet alles worden gereinigd en gedesinfecteerd. Daarna komen de schermen, de klimaat- en ventilatie-installaties en het hele geautomatiseerde productie-apparaat. Een totaalinvestering van tientallen miljoenen euro's.

"Als we serieus beginnen met opbouwen, besteden we elke dag een ton. Het is dus nogal een project, waarmee we pas echt konden beginnen toen we het budget rond hadden," vertelt de directeur, en voegt eraan toe: "Hopelijk zijn we over drie weken klaar om de eerste planten uit te zetten. Maar dat zal niet hier zijn. We hebben een andere tuinderij die geheim zal blijven. In eerste instantie zullen we die als kweekruimte gebruiken."

Geheel identieke planten
De reden daarvoor is dat de planten steeds zullen worden gekloond. Ze zullen volledig identiek zijn en daarom is zaaigoed niet geschikt. Met andere woorden, het is nodig om de moederplanten steeds te stekken en dan de stekken uit te zetten voordat de planten echt kunnen worden geteeld en geoogst.

"Op dit moment is er een lange levertijd bij tuinderijen, dus leek renovatie ons efficiënter dan nieuwbouw. Voor elke maand waarin we niet kunnen produceren, lopen we meer dan een miljoen euro omzet mis. Daarom wordt er ook keihard gewerkt om volgens planning te werken. En dat lukt voorlopig.

"Het gaat erom dat we als eerste op de markt komen – dat is ongelooflijk belangrijk. Maar je raakt vanzelf gemotiveerd om snel te werken als er zoveel geld mee gemoeid is," aldus Lars Thomassen.

Bron: Fyens.dk
Publicatiedatum: