eerste planten opgezet

Deense plantenkweker stapt over op cannabis

Hoewel er nog veel moet worden afgebroken en opgebouwd, gingen de eerste gezonde stekken na Pasen de grond in.

De vloer is weg, de inventaris is verwijderd. De verse wielsporen van een Bobcat laten zien dat er veranderingen op til zijn. In de kassen waar eerder duizenden orchideeŽn werden gekweekt en in januari nog 1,2 miljoen tomatenplanten en meer dan 100.000 dahlia's stonden, is het leeg. Een deel van de producten is geleverd, een ander deel is overgenomen door andere tuinbouwbedrijven. Alles moest weg om ruimte te maken voor de teelt van cannabis.

We zijn bij tuinbouwbedrijf Nśldebakken, de hoofdvestiging van het nieuwe bedrijf Spectrum Cannabis. In de loop van de komende maanden zal Nśldebakken worden omgevormd tot een technologisch geavanceerd kassencomplex waar het klimaat tot in de puntjes geregeld zal kunnen worden.

Overdruk in de kas
"Een van de maatregelen om insecten te weren, is het creŽren van overdruk in de kas, maar er moet nog veel meer worden gedaan," aldus Lars Thomassen. Hij is directeur van Spectrum Cannabis, een Deens-Canadees joint venture. En hij heeft het druk: "De markt schreeuwt om deze producten en er is een grote vraag naar. Het is voor ons gewoon een kwestie van beginnen. Hoe eerder hoe beter."

Eerst moet de grond worden uitgegraven, dan moeten de nieuwe vloeren worden schoongemaakt. Binnen moet alles worden gereinigd en gedesinfecteerd. Daarna komen de schermen, de klimaat- en ventilatie-installaties en het hele geautomatiseerde productie-apparaat. Een totaalinvestering van tientallen miljoenen euro's.

"Als we serieus beginnen met opbouwen, besteden we elke dag een ton. Het is dus nogal een project, waarmee we pas echt konden beginnen toen we het budget rond hadden," vertelt de directeur, en voegt eraan toe: "Hopelijk zijn we over drie weken klaar om de eerste planten uit te zetten. Maar dat zal niet hier zijn. We hebben een andere tuinderij die geheim zal blijven. In eerste instantie zullen we die als kweekruimte gebruiken."

Geheel identieke planten
De reden daarvoor is dat de planten steeds zullen worden gekloond. Ze zullen volledig identiek zijn en daarom is zaaigoed niet geschikt. Met andere woorden, het is nodig om de moederplanten steeds te stekken en dan de stekken uit te zetten voordat de planten echt kunnen worden geteeld en geoogst.

"Op dit moment is er een lange levertijd bij tuinderijen, dus leek renovatie ons efficiŽnter dan nieuwbouw. Voor elke maand waarin we niet kunnen produceren, lopen we meer dan een miljoen euro omzet mis. Daarom wordt er ook keihard gewerkt om volgens planning te werken. En dat lukt voorlopig.

"Het gaat erom dat we als eerste op de markt komen Ė dat is ongelooflijk belangrijk. Maar je raakt vanzelf gemotiveerd om snel te werken als er zoveel geld mee gemoeid is," aldus Lars Thomassen.

Bron: Fyens.dk

Publicatiedatum: 20-4-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-6-2018 Lottum maakt zich klaar voor Rozenfestival
15-6-2018 "Prima resultaten met biologische bestrijding"
15-6-2018 Eerste editie Garden Trials and Trade in foto's
15-6-2018 Rosenhof Odendahl in de spotlights
15-6-2018 Thee van Nederlandse bodem
13-6-2018 Sjaak van der Tak bezoekt zomerbloementelers
11-6-2018 Fotoreportage: Dutch Lily Days 2018
11-6-2018 Fotoreportage IFTEX Kenia 2018
11-6-2018 Vol gas door schuur en kas
11-6-2018 Opti-flor viert 90 jarig jubileum met Vrienden van Opti-flor Festival
11-6-2018 Esperit Plants sluit aan bij ComfortPlantGroup
7-6-2018 Goed zwemwater met hulp van glastuinbouwondernemers
7-6-2018 OrchideeŽnkweker zet deuren open
5-6-2018 VK: "Geurende pelargoniums vliegen de schappen uit"
5-6-2018 Mulders Sierteelt kweekt Inca-goudbes in Brabant
5-6-2018 Rozenkwekerij Bronckhoff in tv-programma 'Onze boerderij'
5-6-2018 Kenia: Mount Elgon Orchards breidt uit met 2 ha
4-6-2018 In de spiegel: Jack de Vroomen
1-6-2018 Stekkie: een plant die hťlemaal voor zichzelf zorgt
31-5-2018 "Discovery al jaren een topper in de iris"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code