Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Leontiene van Genuchten, Philips Horticulture:

De jacht op het ideale lichtrecept

Tholen - "Het gaat er nu toch serieus op lijken dat we hét optimale lichtrecept hebben gevonden om snijrozen te telen van goede kwaliteit," opent Leontiene van Genuchten, Plantspecialist van Philips Horticulture het gesprek. De afgelopen jaren zijn er veel praktijkproeven gehouden en vanaf begin dit jaar is een test met het nieuwe lichtspectrum in het Improvement Centre in Bleiswijk daar een onderdeel van. De eerste resultaten zijn veelbelovend en de LED belichting met het bewuste rozen lichtrecept zal beschikbaar zijn in geheel Europa.Het is nog te vroeg om het lichtrecept te lanceren als de optimale oplossing. Philips is echter voldoende overtuigd om de Toplight met dit spectrum commercieel te lanceren. En de tuinders vinden het zeker interessant genoeg om dit spoor verder te volgen. De proef op het Improvement Centre wordt in ieder geval nog anderhalf jaar doorgezet. De proef zal wederom met alleen LED-licht gedaan worden. En met twee rassen: Red Naomi en Avalanche.
 

De eerste helft Avalanche rozen zijn net geplant. De tweede helft zal een paar weken later geplant worden. Twee plantdata zorgt voor een gespreide oogst.

Leontiene volgt het onderzoek op het Improvement Centre op de voet. Iedere vrijdag wordt de voortgang met een team betrokkenen doorgesproken. Leontiene: ”De resultaten met het nieuwe lichtspectrum zijn tot nog toe goed. De kwaliteit van de rozen gaat meetbaar vooruit: steelgewicht, gram/cm, knophoogte, versgewicht en droge stof percentage. Ook is de verbetering zichtbaar. Je ziet dat de rozen kwalitatief ‘opgetild’ worden.”

Nieuwe lichtspectrum
Naast de proef op het Improvement Centre zijn er sinds begin dit jaar bij drie bedrijven ook praktijkproeven gehouden. Bij al deze bedrijven wordt het nieuwe lichtrecept vergeleken met het bestaande recept. En de telers zijn unaniem enthousiast over de resultaten van het eerste kwartaal. Bij Arend Rozen staat er een proefopstelling met White Soda. Zij zien vooral dat het gewicht (g/cm) van de tak beter is. SK Rozen teelt Avalanche. Zij zien dat de knoppen groter zijn, de takken langer en zwaarder en er minder bedoorning is. PortaNova beproeft Red Naomi en haalt aan dat de toevoeging van wit licht arbeidsvriendelijker is. Tevens is hier de kwaliteit van de takken ook verbeterd ten opzichte van het bestaande recept.  De telers zijn zeer benieuwd wat er nog allemaal gaat gebeuren als ze het hele jaar met dit nieuwe spectrum gaan telen.


Ten tijde van dit interview scheen de zon uitbundig en daarom brandde de helft van het LED-licht. De armaturen zijn als een dambord geschakeld, zodat het licht goed verdeeld wordt in de kas.

Omdat het nieuwe spectrum een andere samenstelling heeft dan het bestaande spectrum, is deze module iets minder efficiënt dan het bestaande spectrum. Door het nieuwe spectrum in de upgrade van de Toplight mee te nemen de efficiëntie echter niet achteruitgegaan en komt op 2.8-3.0µmol/

Leontiene: “LED geeft minder warmtestraling dan SON-T. Dat maakt het voor rozentelers makkelijker om naar hogere lichtniveaus te gaan en meer belichtingsuren te maken. Met dit nieuwe spectrum is de kwaliteit van de rozen ook goed. Dit biedt mogelijkheden voor de toekomst van de telers”.


Voor meer informatie:
Philips Lighting Horticulture LED Solutions
Daniela Damoiseaux, Global Marcom Manager Horticulture at Philips Lighting
Tel: +31 6 31 65 29 69
E: daniela.damoiseaux@philips.com
www.philips.com/horti

 

Publicatiedatum: 20-4-2018
Auteur: Annet Breure
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

22-5-2018 Van restproduct tot hoogwaardig product
18-5-2018 Autonoom monitoren van groei, plagen en ziekten in de kas
16-5-2018 Plantum roept politici op plantpotentie te benutten
14-5-2018 Focus op inhoudsstoffen van de plant
14-5-2018 Tulpen voor de toekomst
9-5-2018 Pilot CO2 afvangst uit buitenlucht
8-5-2018 Slimme robot scout op plantafwijkingen
7-5-2018 Alles over bemesting op één plek
4-5-2018 Coatings kunnen zorgen voor een lager energiegebruik
4-5-2018 'De juiste tools zijn nodig voor HNT’
2-5-2018 Stikstof in de phalaenopsis teelt
1-5-2018 Realtime temperatuur van en rondom het gewas meten
1-5-2018 Batavia toegelaten in bloemisterijgewassen
1-5-2018 Toekomst rozenteelt onder volledig led stapje dichterbij
26-4-2018 Bloembollensector aan de slag met ‘Vitale Teelt 2030’
25-4-2018 Masterplan om fusariumproblematiek op te lossen
24-4-2018 Proeftoelating nieuw middel in varenopkweek
23-4-2018 "Assortiment niet verbreden of versmallen, maar verduurzamen"
23-4-2018 Kom beslagen ten ijs wanneer de handhaver komt
23-4-2018 Tomaten groeien op restwater van suikerbieten

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code