Leontiene van Genuchten, Philips Horticulture:

De jacht op het ideale lichtrecept

Tholen - "Het gaat er nu toch serieus op lijken dat we hťt optimale lichtrecept hebben gevonden om snijrozen te telen van goede kwaliteit," opent Leontiene van Genuchten, Plantspecialist van Philips Horticulture het gesprek. De afgelopen jaren zijn er veel praktijkproeven gehouden en vanaf begin dit jaar is een test met het nieuwe lichtspectrum in het Improvement Centre in Bleiswijk daar een onderdeel van. De eerste resultaten zijn veelbelovend en de LED belichting met het bewuste rozen lichtrecept zal beschikbaar zijn in geheel Europa.Het is nog te vroeg om het lichtrecept te lanceren als de optimale oplossing. Philips is echter voldoende overtuigd om de Toplight met dit spectrum commercieel te lanceren. En de tuinders vinden het zeker interessant genoeg om dit spoor verder te volgen. De proef op het Improvement Centre wordt in ieder geval nog anderhalf jaar doorgezet. De proef zal wederom met alleen LED-licht gedaan worden. En met twee rassen: Red Naomi en Avalanche.
 

De eerste helft Avalanche rozen zijn net geplant. De tweede helft zal een paar weken later geplant worden. Twee plantdata zorgt voor een gespreide oogst.

Leontiene volgt het onderzoek op het Improvement Centre op de voet. Iedere vrijdag wordt de voortgang met een team betrokkenen doorgesproken. Leontiene: ĒDe resultaten met het nieuwe lichtspectrum zijn tot nog toe goed. De kwaliteit van de rozen gaat meetbaar vooruit: steelgewicht, gram/cm, knophoogte, versgewicht en droge stof percentage. Ook is de verbetering zichtbaar. Je ziet dat de rozen kwalitatief Ďopgetildí worden.Ē

Nieuwe lichtspectrum
Naast de proef op het Improvement Centre zijn er sinds begin dit jaar bij drie bedrijven ook praktijkproeven gehouden. Bij al deze bedrijven wordt het nieuwe lichtrecept vergeleken met het bestaande recept. En de telers zijn unaniem enthousiast over de resultaten van het eerste kwartaal. Bij Arend Rozen staat er een proefopstelling met White Soda. Zij zien vooral dat het gewicht (g/cm) van de tak beter is. SK Rozen teelt Avalanche. Zij zien dat de knoppen groter zijn, de takken langer en zwaarder en er minder bedoorning is. PortaNova beproeft Red Naomi en haalt aan dat de toevoeging van wit licht arbeidsvriendelijker is. Tevens is hier de kwaliteit van de takken ook verbeterd ten opzichte van het bestaande recept.  De telers zijn zeer benieuwd wat er nog allemaal gaat gebeuren als ze het hele jaar met dit nieuwe spectrum gaan telen.


Ten tijde van dit interview scheen de zon uitbundig en daarom brandde de helft van het LED-licht. De armaturen zijn als een dambord geschakeld, zodat het licht goed verdeeld wordt in de kas.

Omdat het nieuwe spectrum een andere samenstelling heeft dan het bestaande spectrum, is deze module iets minder efficiŽnt dan het bestaande spectrum. Door het nieuwe spectrum in de upgrade van de Toplight mee te nemen de efficiŽntie echter niet achteruitgegaan en komt op 2.8-3.0Ķmol/

Leontiene: ďLED geeft minder warmtestraling dan SON-T. Dat maakt het voor rozentelers makkelijker om naar hogere lichtniveaus te gaan en meer belichtingsuren te maken. Met dit nieuwe spectrum is de kwaliteit van de rozen ook goed. Dit biedt mogelijkheden voor de toekomst van de telersĒ.


Voor meer informatie:
Philips Lighting Horticulture LED Solutions
Daniela Damoiseaux, Global Marcom Manager Horticulture at Philips Lighting
Tel: +31 6 31 65 29 69
E: daniela.damoiseaux@philips.com
www.philips.com/horti

 

Publicatiedatum: 20-4-2018
Auteur: Annet Breure
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

17-8-2018 Heeft rozenteelt in EthiopiŽ toekomst?
17-8-2018 Droogtemaatregelen blijven van kracht
16-8-2018 Belichte teelt fossielvrij met latente warmteterugwinning
15-8-2018 Assortiment duurzame gewasbescherming bollenteelt groeit gestaag
14-8-2018 Limburgse agrariŽrs leveren verboden bestrijdingsmiddelen in
13-8-2018 Video: teeltadviseurs Svensson vergelijken gerbera met cymbidium
13-8-2018 Groenten en planten gedijen op stro
10-8-2018 Voorzichtigheid geboden met oppervlaktewater wegens veel blauwalg
10-8-2018 Meer afrikaantjes, meer bijen, betere lelies
10-8-2018 Noodweer valt mee, blije telers tonen volle bassins
9-8-2018 Watermodule in digitale tool voor service en onderhoud
7-8-2018 Einde Europese droogte in zicht
7-8-2018 Artistieke video brengt stekproductie Floritec Oeganda in beeld
7-8-2018 Nieuw cursusseizoen duurzaamheid met HNT en Plantweerbaarheid
7-8-2018 Alleen aanwezigheid waterstofperoxide in water geen garantie op schone kas
6-8-2018 "Druppelirrigatie in pioenen scheelt de helft"
6-8-2018 Gnatrol SC biedt uitkomst tegen varenrouwmug
20-7-2018 Telers mediwiet in de wachtrij voor licentie
18-7-2018 "Inline-druppelsysteem ideale beregening tijdens warm en droog weer"
17-7-2018 Onderzoek verkent interconnectie geur en kleur in roos genoom

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code