Wortelziekten bestrijden in plantenteelt

Een grote plantenkweker in Oregon vergeleek recent de werking van het biofungicide Asperello T34 Biocontrol met drie andere biologische producten. De proef onderzocht welke van de producten de beste bescherming biedt tegen wortelziekten zoals Pythium en Phytophthora. Volgens de teler Jim Ellefson kwam Asperello T34 Biocontrol als onbetwiste winnaar uit de bus.

Biofungicide
De antagonistische schimmel Trichoderma asperellum T34 in Asperello T34 Biocontrol heeft een meervoudig werkingsmechanisme. Het vormt een barrière tegen pathogenen op gekoloniseerde plantenwortels en ondersteunt de gezonde wortelgroei. De biofungicide stimuleert ook het natuurlijke afweermechanisme van de plant. Tenslotte parasiteert en doodt het de pathogenen op actieve wijze. Het middel wordt preventief gebruikt om sierteeltgewassen te beschermen tegen ernstige wortelziekten zoals Fusarium, Pythium, Phytophthora en Rhizoctonia.Azalea's
De proef werd uitgevoerd in samenwerking met Jim Ellefson van Woodburn Nursery in Oregon, aan de Westkust van de VS. Dit bedrijf van meer dan 200 hectare is sinds 1960 in het bezit van de familie Fessler. Woodburn Nursery teelt verschillende soorten azalea’s en kweekmateriaal voor verschillende soorten potplanten. Het bedrijf heeft 48 hectare bedekte teelt waarvan 22 hectare voorbehouden voor azalea’s en 26 hectare containerteelt. Er is ook 91 hectare pot-in-pot productie. Tenslotte teelt het bedrijf ook nog andere gewassen zoals blauwe bessen, hazelnoten, graszaad en verschillende gewassen in rijen.

De proef werd uitgevoerd op jeneverbesstruiken, die erom bekend staan moeilijk wortel te schieten, en Siberian Cypress, die bijzonder gevoelig zijn voor Phytophthora en Pythium. Naast Asperello T34 Biocontrol werden er nog drie andere concurrerende biologische producten getest. “In het verleden vertrouwden we standaard op chemische behandelingen met Subdue en/of Medallion om wortelziekten tegen te gaan met wisselend succes,” aldus Jim Ellefson. “Met Asperello T34 Biocontrol hadden we nog geen ervaring. We wisten dus niet wat we konden verwachten. We behandelden de wortels door hen tweemaal te dompelen – volgens de doseringen op het label - in Asperello T34 Biocontrol.”

Goede resultaten
“We waren echt onder de indruk van de resultaten. Asperello T34 Biocontrol werkte goed en had duidelijk het beste effect. Zowel de jeneverbesstruiken als Siberian Cypress hadden een gezonde wortelgroei met minimale verliezen.
Asperello T34 Biocontrol was gemakkelijk te gebruiken en leverde duidelijk betere resultaten op dan de andere biologische producten. In de toekomst gaan we dit middel zeker opnieuw gebruiken.”


Voor meer informatie:
Biobest Belgium NV
T: +32 14 25 79 80
Email: info@biobest.be

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018