Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Update regelgeving bij uitbraak van Xylella

De bacterieziekte Xylella fastidiosa (Xf) kan een groot probleem worden. De ziekte kan voorkomen in een groot aantal waardplanten waaronder bijna het gehele boomkwekerijsortiment, een aantal vaste planten en kuip- en potplanten.

Xylella fastidiosa bevindt zich in de houtvaten van een plant. De bacterie wordt verspreid door zuigende insecten (met name cicaden, bijvoorbeeld het spuugbeestje) die zich voeden met het sap uit de houtvaten. Deze insecten nemen Xylella fastidiosa heel efficiŽnt op en kunnen binnen korte tijd andere planten besmetten. Als u onbewust een besmette plant op uw bedrijf binnenhaalt, bestaat het risico dat Xylella fastidiosa via cicaden overgedragen wordt op andere planten op uw bedrijf of in de directe omgeving. In verband met de grote gevolgen van een uitbraak is alertheid geboden!Maatregelen bij een vondst of uitbraak van Xylella
Bij een uitbraak van Xylella worden een groot aantal verstrekkende maatregelen van kracht, gericht op uitroeiing van de bacterie. Deze maatregelen houden in dat er een besmet gebied wordt ingesteld, waarbinnen de geÔnfecteerde planten zich bevinden, met een bufferzone erom heen van 5 km die 5 jaar in stand kan blijven. Wanneer uitroeiing mogelijk is en adequaat ter hand wordt genomen, dan is het mogelijk de zone van 5 kilometer te verkleinen naar 1 kilometer en de periode te verkorten naar 12 maanden. Hiervoor moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, o.a. dat bij intensieve monitoring en toetsing geen Xylella wordt gevonden en vernietiging heeft plaatsgevonden van waardplanten in een straal van 100 meter rondom de besmette planten.

Uit de afgebakende gebieden mogen geen waardplanten worden verhandeld. Het aantal waardplanten is groot (> 400, waaronder een groot deel van het boomkwekerijsortiment, tuin- en terrasplanten en een aantal potplanten).

Wanneer duidelijk van buitenaf recent een besmetting met Xylella fastidiosa is binnengebracht, het direct is uitgeroeid en het aannemelijk is dat verspreiding van de bacterie niet heeft kunnen plaatsvinden, dan is geen afbakening nodig. Afbakening is ook niet nodig wanneer Xylella gevonden wordt in een omgeving die fysiek beschermd is tegen de insecten die de bacterie kunnen overbrengen.

Toetsingsvereiste voor afgifte plantenpaspoort

Voor Coffea, Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis geldt dat een laboratoriumtoets vereist is voordat deze planten in de handel worden gebracht. Bedrijven die deze planten telen kunnen hiertoe contact opnemen met de Naktuinbouw. Deze toetsingseisen gelden ook voor import van deze planten uit landen buiten de EU.

Preventie en alertheid noodzakelijk
Hoewel Nederland nog Xylella vrij is, is de vrees groot dat door import e.d. het alsnog binnen komt. Alertheid hierop is geboden. Snel elimineren is dan van groot belang. De LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten en LTO Glaskracht Nederland blijven hameren op alertheid en preventie. De aandachtspunten voor preventie zijn genoemd in de Xylella folder en nader uitgewerkt in een leidraad fytosanitaire preventie Xylella.

Klik hier voor de de preventieleidraad
.
Klik hier voor de Xylellafolder.
   
Bron: LTO

Publicatiedatum: 18-4-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

17-8-2018 Heeft rozenteelt in EthiopiŽ toekomst?
17-8-2018 Droogtemaatregelen blijven van kracht
16-8-2018 Belichte teelt fossielvrij met latente warmteterugwinning
15-8-2018 Assortiment duurzame gewasbescherming bollenteelt groeit gestaag
14-8-2018 Limburgse agrariŽrs leveren verboden bestrijdingsmiddelen in
13-8-2018 Video: teeltadviseurs Svensson vergelijken gerbera met cymbidium
13-8-2018 Groenten en planten gedijen op stro
10-8-2018 Voorzichtigheid geboden met oppervlaktewater wegens veel blauwalg
10-8-2018 Meer afrikaantjes, meer bijen, betere lelies
10-8-2018 Noodweer valt mee, blije telers tonen volle bassins
9-8-2018 Watermodule in digitale tool voor service en onderhoud
7-8-2018 Einde Europese droogte in zicht
7-8-2018 Artistieke video brengt stekproductie Floritec Oeganda in beeld
7-8-2018 Nieuw cursusseizoen duurzaamheid met HNT en Plantweerbaarheid
7-8-2018 Alleen aanwezigheid waterstofperoxide in water geen garantie op schone kas
6-8-2018 "Druppelirrigatie in pioenen scheelt de helft"
6-8-2018 Gnatrol SC biedt uitkomst tegen varenrouwmug
20-7-2018 Telers mediwiet in de wachtrij voor licentie
18-7-2018 "Inline-druppelsysteem ideale beregening tijdens warm en droog weer"
17-7-2018 Onderzoek verkent interconnectie geur en kleur in roos genoom

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code