Zonder akkoord krijgt VK status Most Favoured Nation

Extra douaneformaliteiten na Brexit onvermijdelijk

Tholen Ė Als de wachttijd bij de Douane bij Calais met twee minuten verlengd wordt, ontstaan er kilometers lange files voor de tunnel naar het Verenigd Koninkrijk. Met de Brexit voor de deur kunnen die wachttijden oplopen doordat de Britten de interne markt en de douane-unie verlaten. "Daarmee is er geen vrij verkeer van goederen meer mogelijk," vertelt Roel van 't Veld. "Vanaf het moment dat de Brexit een feit is, gaan de douaneregels voor derde landen gelden. Zonder uitzondering."

Met die waarschuwing begon Roel zijn presentatie tijdens de sessie Brexit, georganiseerd door Nieuwsblad Transport vorige week donderdag. "Het is aan de bedrijven om zich voor te bereiden op de Brexit," vervolgt de douanebeambte. Hij heeft weinig vertrouwen in de aangekondigde transitieperiode. Hoe de deal met de Britten er uit gaat zien, is nog in nevelen gehuld, sterker het is nog niet eens zeker dat er een deal komt. In het deelakkoord dat vorige maand gepresenteerd werd door de onderhandelaars, waren veel tekstdelen groen gearceerd, tekst waarop de EU en het Verenigd Koninkrijk het eens zijn. Maar er waren ook angstvallig veel witte delen waarover nog geen overeenstemming is bereikt. Onder andere de pijnpunten rond de Ierse grens waren niet gearceerd.


Roel van 't Veld.

Douaneprocessen actief
Paul wijst er op dat de Britten het uitgangspunt hebben dat er pas een deal is als over alles overeenstemming is bereikt. "We weten niet waar we staan in het proces, maar dat het vertrek van de Britten uit de EU consequenties heeft, is zeker." De Nederlandse douane en de Britse  douane zijn aan beide kanten van de Noordzee bezig met voorbereidingen. In Nederland worden enkele honderden nieuwe douanebeambten opgeleid, in het Verenigd Koninkrijk gaat het om duizenden nieuwe ambtenaren.

"De douaneprocessen worden weer actief," vervolgt hij. Dat levert ook nieuwe processen op, bijvoorbeeld voor de ferry's moet een protocol ontwikkeld worden. Die bal ligt bij de douane, maar voor de bedrijven zijn de gevolgen ook groot. De papierwinkel, die gemoeid gaat met export naar een land buiten de EU, gaat dan ook gelden voor export naar het Verenigd Koninkrijk. En hoewel de Nederlandse Douane tegenwoordig volledig digitaal werkt, levert dat wel veel werk op.Negen extra documenten
Paul illustreert dit met een voorbeeld van een exporteur van kant-en-klaar maaltijden. Op dit moment is de export naar het Verenigd Koninkrijk eenvoudig. "Straks krijgt deze exporteur met negen extra documenten en procedures te maken." Onder andere een fytosanitair/veterinair certificaat, trader at exit en de ECS procedure moeten gevolgd worden. "Als je hier niet op voorbereid bent, heb je een groot probleem," vertelt Paul. Voor de import uit het Verenigd Koninkrijk gelden vergelijkbare procedures.

Een tweede factor die aandacht vraagt zijn de importtarieven die gaan gelden. Het zogenaamde 0-tarief geldt bijvoorbeeld alleen voor producten die volledig uit Britse ingrediŽnten of onderdelen bestaan. "Daar zit een adder onder het gras, want als ťťn ingrediŽnt niet Brits is, geldt deze regel niet meer." De Douane verwacht 20 tot 33% meer aangiftes te moeten verwerken nadat de Britten de Unie hebben verlaten. Dat komt overeen met miljoenen extra aangiftes per jaar.

De hoop dat er een overeenkomst gesloten wordt met de Britten zoals die met andere landen is gesloten, is beperkt. De eisen van de Britten komen niet overeen met de verschillende opties. Daarmee zijn akkoorden zoals met Noorwegen, Zwitserland, OekraÔne of Turkije tot nu toe buiten bereik. De twee opties, die over blijven, zijn een akkoord zoals CETA met Canada of de regels van de Wereld Handelsorganisatie gaan gelden. "Dan krijgt het Verenigd Koninkrijk een Most Favoured Nation status," legt Paul uit. "Dat klinkt alsof ze de jackpot winnen, maar het betekent dat ze net zo behandeld worden als alle andere landen waarmee geen akkoord gesloten is."

Meer informatie:
www.hulpbijbrexit.nl

Publicatiedatum: 17-4-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

14-6-2018 Voortzetting samenwerking in bloemenbollenwereld
12-6-2018 "Arbeidsmigranten van grote economische waarde voor Nederland"
8-6-2018 VBW zet in op compensatie btw-verhoging voor bloemisten
8-6-2018 Tekort aan bedrijventerreinen in Westland dreigt
8-6-2018 "Geef tuinbouw de ruimte, daar profiteren alle Limburgers van"
8-6-2018 "Heeft familie voldoende capaciteiten in huis om zelf internationale groei te managen?"
7-6-2018 Hoe krijg je je arbeidskosten omlaag?
6-6-2018 Nieuwland zet in op expansie
5-6-2018 Klein jaar uitstel voor boete op inhouding huisvesting
5-6-2018 Yvonne de Jong nieuwe directeur Aeres Agree
5-6-2018 "Tuinbouw kan wereldkampioen energietransitie worden"
5-6-2018 Vragen en antwoorden over nieuwe plantgezondheidsverordening
1-6-2018 Overheid ondersteunt maar kosten voor bedrijfsleven
31-5-2018 Greenport Nederland opgericht
30-5-2018 Inzicht in de arbeidsmarkt helpt bij het vinden van de juiste mensen
30-5-2018 Celstraffen geŽist voor fraude in Westlandse tomatenhandel
30-5-2018 "In 2030 komt 50 PJ uit aardwarmte"
29-5-2018 Minder bureaucratische hobbels en meer maatwerk om statushouder aan het werk te helpen
28-5-2018 Bedragen minimumloon per 1 juli 2018
28-5-2018 Westlanders willen een integere burgemeester

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code