Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zonder akkoord krijgt VK status Most Favoured Nation

Extra douaneformaliteiten na Brexit onvermijdelijk

Tholen – Als de wachttijd bij de Douane bij Calais met twee minuten verlengd wordt, ontstaan er kilometers lange files voor de tunnel naar het Verenigd Koninkrijk. Met de Brexit voor de deur kunnen die wachttijden oplopen doordat de Britten de interne markt en de douane-unie verlaten. "Daarmee is er geen vrij verkeer van goederen meer mogelijk," vertelt Roel van 't Veld. "Vanaf het moment dat de Brexit een feit is, gaan de douaneregels voor derde landen gelden. Zonder uitzondering."

Met die waarschuwing begon Roel zijn presentatie tijdens de sessie Brexit, georganiseerd door Nieuwsblad Transport vorige week donderdag. "Het is aan de bedrijven om zich voor te bereiden op de Brexit," vervolgt de douanebeambte. Hij heeft weinig vertrouwen in de aangekondigde transitieperiode. Hoe de deal met de Britten er uit gaat zien, is nog in nevelen gehuld, sterker het is nog niet eens zeker dat er een deal komt. In het deelakkoord dat vorige maand gepresenteerd werd door de onderhandelaars, waren veel tekstdelen groen gearceerd, tekst waarop de EU en het Verenigd Koninkrijk het eens zijn. Maar er waren ook angstvallig veel witte delen waarover nog geen overeenstemming is bereikt. Onder andere de pijnpunten rond de Ierse grens waren niet gearceerd.


Roel van 't Veld.

Douaneprocessen actief
Paul wijst er op dat de Britten het uitgangspunt hebben dat er pas een deal is als over alles overeenstemming is bereikt. "We weten niet waar we staan in het proces, maar dat het vertrek van de Britten uit de EU consequenties heeft, is zeker." De Nederlandse douane en de Britse  douane zijn aan beide kanten van de Noordzee bezig met voorbereidingen. In Nederland worden enkele honderden nieuwe douanebeambten opgeleid, in het Verenigd Koninkrijk gaat het om duizenden nieuwe ambtenaren.

"De douaneprocessen worden weer actief," vervolgt hij. Dat levert ook nieuwe processen op, bijvoorbeeld voor de ferry's moet een protocol ontwikkeld worden. Die bal ligt bij de douane, maar voor de bedrijven zijn de gevolgen ook groot. De papierwinkel, die gemoeid gaat met export naar een land buiten de EU, gaat dan ook gelden voor export naar het Verenigd Koninkrijk. En hoewel de Nederlandse Douane tegenwoordig volledig digitaal werkt, levert dat wel veel werk op.Negen extra documenten
Paul illustreert dit met een voorbeeld van een exporteur van kant-en-klaar maaltijden. Op dit moment is de export naar het Verenigd Koninkrijk eenvoudig. "Straks krijgt deze exporteur met negen extra documenten en procedures te maken." Onder andere een fytosanitair/veterinair certificaat, trader at exit en de ECS procedure moeten gevolgd worden. "Als je hier niet op voorbereid bent, heb je een groot probleem," vertelt Paul. Voor de import uit het Verenigd Koninkrijk gelden vergelijkbare procedures.

Een tweede factor die aandacht vraagt zijn de importtarieven die gaan gelden. Het zogenaamde 0-tarief geldt bijvoorbeeld alleen voor producten die volledig uit Britse ingrediënten of onderdelen bestaan. "Daar zit een adder onder het gras, want als één ingrediënt niet Brits is, geldt deze regel niet meer." De Douane verwacht 20 tot 33% meer aangiftes te moeten verwerken nadat de Britten de Unie hebben verlaten. Dat komt overeen met miljoenen extra aangiftes per jaar.

De hoop dat er een overeenkomst gesloten wordt met de Britten zoals die met andere landen is gesloten, is beperkt. De eisen van de Britten komen niet overeen met de verschillende opties. Daarmee zijn akkoorden zoals met Noorwegen, Zwitserland, Oekraďne of Turkije tot nu toe buiten bereik. De twee opties, die over blijven, zijn een akkoord zoals CETA met Canada of de regels van de Wereld Handelsorganisatie gaan gelden. "Dan krijgt het Verenigd Koninkrijk een Most Favoured Nation status," legt Paul uit. "Dat klinkt alsof ze de jackpot winnen, maar het betekent dat ze net zo behandeld worden als alle andere landen waarmee geen akkoord gesloten is."

Meer informatie:
www.hulpbijbrexit.nl

Publicatiedatum: 17-4-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

17-8-2018 Bestuurlijke paniek rondom 'Polenhotel' Maasdijk
16-8-2018 Nu ook Engelse vertaling On the way to PlanetProof
16-8-2018 Koersval Bayer na uitspraak Roundup
15-8-2018 Droogte is voor tuinders ‘bijzondere omstandigheid’
10-8-2018 "Duurzaamheidstransitie stimuleren in plaats van beleidsmatig afdwingen"
8-8-2018 Aron Boerefijn nieuwe netwerkcoördinator Chrysant LTO Glaskracht Nederland
6-8-2018 Hoe meer kennis, hoe beter met het oog op klimaatbestendige plantproductie
20-7-2018 Nieuwe partij sluit zich aan in campagne voor emissiebeperking
20-7-2018 Nieuwe partner voor World Horti Center
19-7-2018 "Nu blijkt dat het niet blijft bij alleen kijken"
18-7-2018 Jaap Breugem nieuwe senior manager Achmea Agro
18-7-2018 Overheid maakt miljoenen aan extra onderzoeksgelden vrij voor WUR
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
16-7-2018 Openstelling najaarsronde SDE+
16-7-2018 Omzet Veiling Rhein-Maas in eerste helft 2018 met 1,9% gestegen
16-7-2018 Huisvesting van arbeidsmigranten: kwaliteit waarborgen belangrijk
16-7-2018 Bedrijven investeren bijna 3,4 miljard euro in groene technieken
13-7-2018 Inhoud portemonnee agrarische huishoudens krimpt voor vierde jaar op rij
12-7-2018 "Trots op koppositie sector in de energietransitie"
11-7-2018 "We zijn een vonk die een vuurtje bij ondernemers aanwakkert"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code