Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koud voorjaar speelt Scandinavische telers parten

In Scandinavië is de vorst dit jaar lang in de grond gebleven. Teelbedrijven zagen de verkoop vertragen en zelfs tot stilstand komen. Mogelijk effect kan zijn dat de activiteiten naar binnen worden verplaatst en dat men overgaat op zaaigoed.

De Scandinavische tuinbeurs, Nordiska Trädgårdar, vond eind maart plaats in winterse omstandigheden. De vorst houdt de Scandinavische landen dit jaar lang in zijn greep. Zelfs in het zuidelijke deel van Zweden was er tot voor kort nog sprake van nachtvorst en volgens de weerberichten kan dat nog wel een tijdje zo blijven. “Natuurlijk hebben wij daar last van,” zegt Anders Bjurud, CEO van Plantagens Sverige, maar ook, voegt hij toe, hebben meerdere delen van Europa langer dan normaal met koude te kampen gehad. "Dat betekent dat ook daar de telers later leveren dan andere jaren."


foto: website Nordiska Trädgårdar

Binnenshuis
Tuinbedrijf Blomsterlandet ziet hetzelfde patroon met een daling in de verkoop in vergelijking met andere jaren. “Maar veel tuinders telen binnenshuis, die trend zet in elk geval door,” zegt Ulrika Stjernfelt, woordvoerder van Blomsterlandet. “We hebben erg veel zaadgoed verkocht.”

Ook Anders Bjurud ziet een toename van die verkoop als het voorjaar uitblijft. “De verkoop van snijbloemen neemt toe. Dat kan daarmee samenhangen,” zegt hij.
Maar ook al hebben de grote tuinbedrijven een moeilijke start, in sommige gevallen verschuift de verkoop van bepaalde producten gewoon door naar een later tijdstip. Alleen is dat niet altijd mogelijk. “Paaslelies raak je na Pasen niet zo gemakkelijk meer kwijt,” zegt Ulrika Stjernfelt.

Overstappen op zaaigoed
Ulrica Otterling, woordvoerder van FritidsOdlingens Riksorganisation wacht ook op het voorjaar, maar troost zichzelf met de gedachte dat je het tuinseizoen gemakkelijk binnenshuis kunt beginnen. De interesse in zaaigoed is absoluut toegenomen. Volgens Otterling is de nieuwste trend het telen van eigen groenten. “De mensen willen opeten wat ze zelf kweken.”

Niet voor niets is de verkoop van palletranden toegenomen. “We hebben de laatste jaren ongelooflijk veel palletranden verkocht, wel tweemaal zoveel als anders”, zo signaleert Anders Bjurud van Plantagen.

Enkele grote tuincentra:

Plantagen: 
Vestigingen: 120 in Zweden, Noorwegen en Finland
Omzet: 120 miljoen euro
Werknemers: 1000

Blomsterlandet
Vestigingen: 55
Omzet: 120 miljoen euro
Werknemers: 500

Bo Grönt
Vestigingen: 50
Omzet: 83 miljoen
Werknemers: 350

Hornbach
Vestigingen: 5
Omzet: 144 miljoen euro
Werknemers: 600

Bron: allabolag.se
Publicatiedatum: