Britse bloemist vreest Brexit

Meer dan 80% van de Britse bloemisten denkt dat Brexit een negatieve impact zal hebben op hun bedrijf, terwijl er nu al zo'n vijf bloemisten per week hun deuren moeten sluiten door de afnemende waarde van de pond. 

De voornaamste zorg is langere controles aan de grens. Bloemen die in de rij staan bij de douane kosten hetzelfde, maar brengen minder op. "Koop daarom Britse producten!" zeggen de voorstanders van Brexit, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Bloemen vormen een groot importproduct en 70% van de bloemen komt uit Nederland. De import van snijbloemen in het Verenigd Koninkrijk is dan ook 30 keer groter dan de export.

Op dit moment ondervindt Groot-Brittannië nog de voordelen van de vrije handel, omdat ze onderdeel van de EU zijn. Door Brexit zouden de prijzen van bloemen echter dramatisch kunnen gaan toenemen, tot wel 14% volgens Florint. 

Wanneer het land officieel uit de EU vertrekt, zullen ze bovendien weer door de douanecontrole moeten gaan, waardoor voertuigen tot wel vier uur stilstaan. Het gevolg: hangende tulpen en geplette freesia's. 

De harde aanpak van de overheid om Brexit koste wat kost door te voeren, zal enorme schade aanbrengen aan het land. Mensen moeten nu opstaan en protesteren, voordat het te laat is. Een kleine meerderheid van de mensen mag dan wel voor een Brexit hebben gestemd, maar dat betekent niet dat we deze gevolgen moeten accepteren. 

Bron: The National (Alyn Smith)Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018