Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar Ventilation Jet bij Dekker Chrysanten

Dekker Chrysanten heeft het Ventilation Jet systeem geïnstalleerd om de temperatuur van de groeibuis te kunnen verlagen om zo energie te besparen. De WUR heeft bij het bedrijf onderzoek gedaan naar de ervaringen met het ventilatiesysteem.

Het chrysantenbedrijf heeft in veel teeltrondes in 2016 en 2017 problemen ondervonden met cirkels in het gewas in de Ventilation Jet afdeling. In deze cirkels vond vroegbloei plaats wat af en toe resulteerde in mindere kwaliteit en kortere stengels. Door deze teeltproblemen heeft Dekker Chrysanten de minimum groeibuis in de Ventilation Jet afdeling nog niet veel willen verlagen.

Door de inzet van de telers en door het monitoren zijn potentiële oorzaken geïdentificeerd en opgelost zoals het voorkomen van droge plekken in de bodem door: de Ventilation Jet uit te sturen als er beregend wordt, de Ventilation Jetlater in de korte dag in te zetten en door meer te irrigeren (wordt bedrijfsbreed toegepast), de luchtvochtigheid in het ventilatiesysteem ’s nachts lager in te stellen waardoor een hogere verdamping bewerkstelligd wordt, het uitblaasprofiel van de onderventilator te verbeteren en de klimaatcomputer software aan te passen wat resulteerde in een veel stabielere temperatuur en RV in de Ventilation Jet afdeling. Bovenstaande leerervaringen worden nu toegepast wat geresulteerd heeft in een goede kwaliteit chrysant in de afgelopen teeltperiode (oogst Januari 2018).

Lees hier het hele rapport.
Publicatiedatum: