Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR onderzoekt energieverbruik bij Gerbera's

De Wageningen University & Research deed onderzoek naar klimaat, energieverbruik en bloemtemperatuur bij de gerberabedrijven Holstein Flowers en Zuijderwijk Witzier.


De slurven en LBK bij Holstein (boven) en de Ventilation Jets bij Zuijderwijk. De ‘brievenbus’ variant (linksonder) en de variant met gaten in de doeken (rechtsonder).

Beide telers hebben een verduisteringsscherm, energiescherm en een belichtingssysteem. Holstein Flowers ontvochtigt de kaslucht met behulp van slurven en het inblazen van opgewarmde buitenlucht en Zuijderwijk Witzier gebruikt een Ventilation Jet systeem. Beide tuinders schermen veel met een kier in de doeken en schermen weinig met 100% gesloten doeken. Bij Holstein Flowers is het berekende energieverbruik 22.7 m3/ m2/jaar en bij Zuijderwijk 23.8 m3/m2/jaar.

Met een warmtebeeldcamera is bij beide tuinders gemeten dat de gewas- en bloemtemperatuur zelden onder het dauwpunt lag. Door plantsapanalyses uit te voeren op 4 bedrijven is een statistisch verband aangetoond tussen de plantsapsamenstelling en de kans op rotkoppen. Echter, het is onbekend of dit ook een causaal verband is, overige factoren zouden ook de rotkoppen veroorzaakt kunnen hebben. Mochten de mechanisme achter het ontstaan van Botrytis/rotkoppen wel bekend zijn, dan zou een teler afhankelijk van de plant balans, verdamping en de kans op Botrytis/rotkoppen met lagere vocht deficieten kunnen telen wat vervolgens tot een energiebesparing zou kunnen leiden.

Lees het hele rapport hier.
Publicatiedatum: