Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen steun van LTO Nederland voor kabinetsplan seizoensarbeid

Het Kabinet wil vanaf 2020 dat tijdelijke arbeid fors duurder wordt om daarmee werkgevers te bewegen meer mensen in vaste dienst te nemen. Volgens LTO Nederland en de vaktechnische organisaties NFO, KAVB en LTO Glaskracht heeft dit grote gevolgen voor de teelt van asperges, groenten, aardbeien en fruit. In deze sectoren is per definitie vanwege klimatologische en natuurlijke omstandigheden sprake van seizoenarbeid en is het financieel onmogelijk om vaste contracten aan te bieden.



De voorstellen betekenen een explosieve kostenstijging van reguliere arbeid en seizoenarbeid vanaf 2020. Het Kabinet motiveert de zogenoemde beprijzing van tijdelijke arbeid als noodzakelijk om de balans op de arbeidsmarkt tussen tijdelijke- en vaste dienstverbanden te herstellen. De invoering van de transitievergoeding vanaf dag 1 voor alle contractvormen en het fors duurder maken van de WW-premie voor tijdelijke contracten, leiden tot verhoging van de kosten voor tuinders en fruittelers. “Zij kunnen niet de keuze maken om seizoenkrachten een vast dienstverband te geven”, aldus Calon. “Wij vrezen dat teelten uit Nederland zullen verdwijnen. Daarom steunen wij deze plannen niet, omdat de beprijzing zijn doel voorbij schiet. Van een gelijk speelveld is vanaf 2020 geen sprake meer en voor Nederland belangrijke economische sectoren worden keihard getroffen.”

Klik hier voor meer informatie over de kabinetsplannen en de bedenkingen van LTO Nederland

Publicatiedatum: