Houweling betreedt de markt van biostimulanten

Tholen - De vraag naar gewasbeschermingsmiddelen stijgt en steeds minder (chemische) middelen worden toegelaten. Biostimulanten zijn daardoor bij telers steeds meer in trek. Houweling Horticulture heeft sinds twee jaar Synvital, een productlijn met biostimulanten die de weerbaarheid van de plant moeten verhogen.

“In de Nederlandse tuinbouw eisen we heel veel van planten”, legt Ronald de Vreede van Houweling Horticulture uit. “Een plant telen is topsport. De plant moet vruchten of bloemen geven. Als hij al zijn energie stopt in die vruchten of bloemen en niet in de groei van bladeren en stengels, komt dat de gezondheid van de plant niet altijd ten goede. Het maakt de plant vatbaarder voor ziektes. Als een plant zich prettig voelt, kan hij bijvoorbeeld meeldauwsporen wel hebben. Als hij zich niet lekker voelt, dan wordt’ ie ziek.”


Het tuinbouwteam van Houweling: Maarten van Hagen, Kim Oosterom en Ronald de Vreede

De Synvital-lijn
ProEarth verbetert de bodemvitaliteit en het bodemleven. Verder draagt het bij aan de omzetting en opname van voedingsstoffen en ondersteunt de plant bij verhoogde druk van buitenaf.

ProPlant H ondersteunt de fotosynthese en reiniging, waardoor de plant gemakkelijker ontkiemt, herstelt en ontwikkelt. Ook zijn er nog twee organische biostimulanten: ProSubstrat TA en ProSubstrat TB, die het natuurlijke ecosysteem van de plant ondersteunen en de wortelvitaliteit bevorderen door Trichoderma- en Bacillusstammen.

Tot slot maakt de ProPlanta Forte de plant onaantrekkelijk tegen negatieve invloeden van buitenaf.

De biostimulanten worden bij de wortels aangebracht of over de plant gespoten. “Over het algemeen zorgen biostimulanten ervoor dat de plant gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen beter kan opnemen waardoor de plant weerbaarder wordt tegen ziektes en plagen”, vertelt Ronald.

De producten van Synvital bevatten mineralen, kruiden, algenextracten, etherische oliën en huminezuren. De werking ervan werd door de WUR getest. Ronald: “De producten werden vergeleken met reguliere gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij werd bijvoorbeeld gelet op de weerbaarheid tegen meeldauw. De resultaten waren goed tot zeer goed. De groeikracht van de plant bleef na de toevoeging van Synvital behouden.”

De resultaten zijn niet alleen wetenschappelijk meetbaar, ook in de praktijk is de werking van het product zichtbaar. Ronald vertelt: “In Duitsland worden deze producten al langere tijd gebruikt.

Ik ben bij een blauwe bessenkweker geweest. De teler vertelde dat hij bij een onbehandelde struik één emmer van de struik oogstte en bij een behandelde struik 2 emmers. Er werden niet alleen meer, maar ook grotere blauwe bessen van de behandelde struiken geoogst. Er was een duidelijke meerproductie. Ook de struiken waren groter en zagen er gezonder uit.

Biomiddelen vormen volgens Ronald de toekomst. “We zullen niet zonder chemie kunnen, maar we kunnen het zeker wel verminderen.” Ronald hoopt dat de wetgeving voor biostimulanten snel rond is, zodat er duidelijk is welke middelen daadwerkelijk effect hebben en toegelaten kunnen worden volgens deze nieuwe wetgeving.

Voor meer informatie:
Houweling Horticulture
Ronald de Vreede
tel 010 440 11 66
0652-403 813
E: ronald@houweling.nl
www.houweling.nl


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018