Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Hugo Plaisier, Svensson:

Een optimale tomatenteelt met 0, 1 of 2 schermen?

Vorige zomer was ik bij een tomatenteler voor een goed gesprek over kasklimaat en schermgebruik. Hij vertelde dat hij vrijwel elke dag van het jaar het scherm gebruikt. Ook hartje zomer gaat bij hem het scherm 's nachts geheel of gedeeltelijk dicht om nachtelijke uitstraling tegen te gaan. Zo blijft het gewas op temperatuur en worden de assimilaten optimaal omgezet in gewasgroei. En daar werd ik wel blij van! (Natuurlijk ook omdat het een Svensson klimaatscherm betrof.) Het deed me denken aan een uitspraak van een andere tomatenteler, jaren eerder: "Al zou het gas gratis worden, dan bleef het scherm er bij ons toch gewoon in. Zonder scherm kun je geen klimaat maken."



Wat een omslag in het denken! Aan het begin van deze eeuw waren tomatentelers namelijk wars van energiebesparing en van schermen in het bijzonder. Een praatje over nut en noodzaak van een scherm mondde meestal uit in de stelling: "Hoe meer gas je de kas in duwt, hoe meer kilo's er uitkomen. Zuiniger aan doen met gas kost alleen maar productie, dus schermen bij tomaten werkt niet." Intussen weten we, getuige de twee bovengenoemde meningen, wel beter: klimaatschermen zijn cruciaal voor het optimaliseren van het groeiklimaat én zorgen ook nog eens voor een lager gasverbruik. Dat blijkt namelijk heel goed samen te kunnen gaan, niet alleen bij tomaten trouwens.

Zijn we er dan al? Nee, dat niet. De glastuinbouw is bij uitstek een sector waar het besef leeft dat we er nooit 'zijn'. Er zijn altijd wel weer stappen te zetten naar een verdere verbetering van de teelt. Ik vind dat fantastisch om daar als consultant een steentje aan te kunnen bijdragen. Door samen met telers na te denken wat nodig is om het klimaat verder te optimaliseren en daar de juiste schermen bij te adviseren.

Mag ik een voorspelling doen? Binnen nu en tien jaar hebben alle moderne tomatenkwekerijen twee schermen om het klimaat in de kas nog beter naar de hand te zetten. Zowel in belichte als onbelichte kassen. Het kan verkeren: van geen scherm via (onder protest) één scherm naar twee schermen. Voor meer en betere tomaten!

Klik hier voor de PDF met de column uit telen&trends no. 11 Food&Future

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson BV
www.ludvigsvensson.com

Hugo: 06 55 398 202
hugo.plaisier@ludvigsvensson.com

Publicatiedatum: