Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rabobank Brexit Monitor

"Akkoord EU en VK voorlopig goed nieuws voor economie"

Het gesloten akkoord tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) over een Brexit-transitieperiode betekent goed nieuws voor de continuïteit van economische activiteiten. Het vermindert namelijk de onzekerheid over zaken doen tussen het VK en de EU in 2019 en 2020. Ook biedt het bedrijven meer tijd om zich aan te passen aan de toekomstige economische relatie tussen het VK en de EU. Voor sectoren zoals de Nederlandse sierteelt heeft Brexit grote gevolgen. De omvang van de impact op de Nederlandse afzet in het VK is echter moeilijk te voorspellen. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun vandaag verschenen Brexit-Monitor.

Op 29 maart 2019 treedt het VK uit de Europese Unie. De Brexit is dan een feit. Rabobank econoom Alexandra Dumitru: “Het VK en de EU zijn het eens geworden over een transitieperiode, die loopt van 30 maart 2019 tot en met 31 december 2020. Ondernemingen, overheden en burgers krijgen zo meer tijd om zich voor te bereiden op de Brexit. Het VK blijft tijdens de transitieperiode namelijk praktisch onderdeel van de Europese interne markt en de douane-unie.”

Het akkoord over de transitieperiode is echter alleen een politiek akkoord. Dumitru: “Het akkoord wordt pas juridisch bindend wanneer beide partijen het gehele scheidingsakkoord ondertekenen. Het grootste struikelblok blijft de grenskwestie tussen Ierland en Noord-Ierland. Geen overeenstemming hierover betekent geen scheidingsovereenkomst en daarmee ook geen transitieperiode. Een harde Brexit zonder deal blijft dus een risico. In dat geval ontstaan er meteen handelsbelemmeringen.”

Gevolgen Brexit voor Nederlandse sierteelt
In de eerste editie van de Brexit-Monitor lichten de Rabobank economen de Nederlandse sierteelt uit, een sector die de gevolgen van de Brexit nu al ondervindt. “Brexit raakt iedereen in de sector: exporteurs, telers met afzet in het VK en telers zonder afzet in het VK”, vertelt sectorspecialist Arne Bac van de Rabobank. “Nederlandse exporteurs moeten straks rekening houden met extra fytosanitaire en andere controles aan de grens in de verschillende Brexit-scenario’s. Bij een vrijhandelsverdrag tussen het VK en de EU kan het VK de fytosanitaire controles van het land van herkomst erkennen, maar komen er nog wel douaneformaliteiten. Als het VK en de EU een douane-unie vormen, dan zijn er geen douaneformaliteiten nodig. Bij een harde Brexit zullen naar verwachting vertragingen aan de grens optreden. Deze zijn funest voor de kwaliteit van bloemen en het marktvertrouwen.”

Voor het VK wordt de lokale productie door de handelsbarrières relatief goedkoper dan importeren. Bac: “Het Britse pond kan daar nog een schepje bovenop doen, afhankelijk van de koersontwikkeling op de lange termijn. Zich vestigen in het VK kan daarom voor sommige producenten een optie zijn. Anderzijds verwachten we dat de beschikbaarheid van seizoenarbeiders uit EU-landen sterk afneemt bij een harde Brexit. Maar waarschijnlijk zal het vrije verkeer van werknemers ook bij een zachte Brexit of douane-unie leiden tot minder mogelijkheden voor arbeidskrachten uit de EU. Verder verandert de samenstelling van het gekochte assortiment door de duurdere import. Onder druk van het gedaalde pond is deze marktontwikkeling vorig jaar al ingezet.”

Bekijk de Brexit-Monitor op Rabobank.nl/brexit

Voor meer informatie:
Alexandra Dumitru, econoom Rabobank: +31 30 21 60 441 of alexandra.dumitru@rabobank.nl
Arne Bac, sectorspecialist sierteelt Rabobank: +31 6 54 90 75 35 of arne.bac@rabobank.nl
Lambert van Horen, analist sierteelt Rabobank: +31 30 71 22 650 of lambert.van.horen@rabobank.com
 
Rabobank
Publicatiedatum: