Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kom in de Kas en TOCV:

"Voorzichtigheid geboden, maar evenement niet onthoofden"

Tholen - Tijdens de aankomende editie van Kom in de Kas op 7 en 8 april 2018 krijgt de consument weer de kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij de teler. Of bezoekers daarbij ook in een tomatenkas kunnen komen kijken, is echter nog maar de vraag nu LTO Glaskracht tomatentelers adviseert om de kassen dicht te laten. LTO vreest voor verspreiding van het tomatenchlorosevirus via wittevlieg. Hoe kijken de deelnemende telers tegen dit advies aan?


Dit beeld uit Kom in de Kas 2016 zal ook in 2018 weer te zien zijn

In Honselersdijk gaan de deuren bij Tuinbouwbedrijf Kees Stijger en tomatenteler L.A. van Schie gewoon open, maar de bezoekers zullen het wel moeten doen met een blik door de ruit van de kas. Beide telers durven het risico niet te nemen en hebben begrip voor mogelijk teleurgestelde bezoekers. Toch hoeven bezoekers niet bang te zijn dat er niets te doen is, want er zal bij beide bedrijven ook buiten de kas om genoeg te doen zijn. Zo zal er bij Tuinbouwbedrijf Kees Stijger een tomatententoonstelling zijn en kan er ook geproefd worden.

Afgeschermd
In Steenbergen gaan de deuren bij Van Adrichem Kwekerijen ook gewoon open. "Eigenlijk verandert er bij ons niet zoveel. Net als vorig jaar zullen wij uit voorzorg de bezoekers op veilige afstand van het gewas houden. Wel kunnen bezoekers bij ons door de paden heen lopen, maar de planten zullen afgeschermd zijn met folie." Helemaal sluiten was voor Van Adrichem geen optie: "Daarmee zou je, zeker als er maar enkele bedrijven open zijn, Kom in de Kas in de regio onthoofden."

Wie wel echt tussen de planten wil kunnen staan, zou bijvoorbeeld naar BIO Kwekerij Frank de Koning in Brielle kunnen gaan. Daar zullen de kassen, ook de tomatenkassen, gewoon open zijn. "Er is voor ons geen reden om de kas gesloten te houden. Wij zijn wittevlieg vrij. Onze rustperiode in de teelt, waarin de grond braak ligt, helpt hierbij. Daarnaast is het weer momenteel nog niet dusdanig dat er veel verspreiding van wittevlieg is." Het risico op besmetting met TOCV helemaal uitsluiten, kan ook deze teler niet, maar "het is voor ons ook belangrijk om de consument echt kennis te laten maken met wat wij hier doen. Daar hoort tussen de planten staan bij."

Voor meer informatie:
Kom in de Kas
www.komindekas.nl
info@komindekas.nl