Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoeksboring Westland levert verrassende resultaten

Het gebruik van aardwarmte voor groenten-, bloemen- en plantenteelt zorgt ervoor dat er minder aardgas nodig is. De Green Deal Trias Onderzoeksboring Westland heeft het doel de tuinbouwsector in de gemeente Westland te verduurzamen door een andere vorm van warmtewinning. Dit is de eerste keer dat er in Nederland op 4 kilometer diepte naar aardwarmte wordt geboord. Alhoewel de boring is gelukt, blijkt de warmtewinning in deze laag niet rendabel.

Onder Krijtlaag
Dominique Ryckebosch, communicatieadviseur bij Trias Westland, die onderzoekt of en hoe deze methode kan worden toegepast: “De Triaslaag blijkt bij verre na niet doorlatend genoeg om water uit naar boven te pompen. Bovendien zijn in deze laag sporen van gas aangetroffen, die een productietest complex maken. Deze factoren leiden ertoe dat uit deze laag geen warmte gewonnen wordt.” Aan een plan B was al gedacht: “Trias Westland realiseert een geothermieproject op zo’n 2,3 kilometer diepte met een boorlengte van 2,7 kilometer. Dit is de Onder Krijtlaag waaruit tot op heden ook de andere Westlandse geothermieprojecten warmte winnen.”



Start realisatie warmtenet
Deze week heeft Trias Westland de productietest uitgevoerd in het Onder Krijtreservoir. Daarbij is water van 2,3 kilometer diepte naar boven gepompt. “De test is uitstekend verlopen. Het hete water stroomde zeer vlot het bassin in en het gas in het water is afgefakkeld. Er zijn monsters genomen en metingen uitgevoerd naar onder andere de druk en temperatuur. De resultaten hiervan worden nog geanalyseerd.” Het projectteam start aan de hand van deze informatie met de realisatie van het warmtenet. Het exacte vermogen van het aandeel geothermie wordt eind april duidelijk als ook de tweede put is geboord en getest. Trias Westland had graag een Triasproject gerealiseerd ondanks dat zijn de glastuinbouwbedrijven en aandeelhouders positief over de mogelijkheden die de Onder Krijtlaag biedt voor de benutting van duurzame warmte.

Schat aan informatie
Wat hebben de metingen in de week van 16 februari opgeleverd? “De boorkern op 3,8 km diepte en de metingen die Trias Westland heeft uitgevoerd, bieden een schat aan informatie over de bodem in Westland”, stelt Ryckebosch. “Die wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door onder meer de TU Delft, TNO en internationale instellingen. We komen door de metingen meer te weten over de regionale geologie, spanningen in de diepe ondergrond en kansen voor nieuwe geothermieprojecten. Overigens zeggen de onderzoeksdata van Trias Westland alleen iets over de doorlaatbaarheid van de Triaslaag in de regio Naaldwijk. Ze zeggen niets over andere regio’s.” De eerste aansluitingen zullen in het vierde kwartaal van 2018 in bedrijf gaan, de uitrol van het warmtenet zal doorlopen tot het eerste kwartaal van 2019. Dan kunnen de deelnemende tuinbouwbedrijven de aardwarmte gaan benutten.

Bekijk het filmpje over het boorproces van deze Green Deal:



bron: Greendeals.nl
Publicatiedatum: