Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gebruik Ventilation Jet systeem in chrysantenteelt

In 2017 heeft Wageningen University & Research in opdracht van Kas als Energiebron monitoring uitgevoerd bij Dekker Chrysanten aan het Ventilation Jet systeem. Het doel van het Ventilation Jet (VJ) systeem bij Dekker Chrysanten is om de temperatuur van de groeibuis te kunnen verlagen om zo energie te besparen.



Dekker Chrysanten heeft in meerdere teeltrondes in 2016 en 2017 problemen ondervonden met cirkels in het gewas in de VJ afdeling. In deze cirkels vond vroegbloei plaats wat af en toe resulteerde in mindere kwaliteit en kortere stengels. Door deze teeltproblemen heeft Dekker Chrysanten de minimum groeibuis in de Ventilation Jet afdeling nog niet veel willen verlagen. Door de inzet van de telers en door het monitoren zijn potentiele oorzaken geïdentificeerd en opgelost zoals (1) het voorkomen van droge plekken in de bodem door: de VJ uit te sturen als er beregend wordt, de VJ later in de korte dag in te zetten en door meer te irrigeren (wordt bedrijf breed toegepast); (2) de RV in de VJ afdeling ’s nachts lager in te stellen waardoor een hogere verdamping bewerkstelligd wordt; (3) het uitblaasprofiel van de onderventilator te verbeteren en (4) de klimaatcomputer software aan te passen wat resulteerde in een veel stabielere temperatuur en RV in de VJ afdeling. Bovenstaande leerervaringen worden nu toegepast wat geresulteerd heeft in een goede kwaliteit chrysant in de afgelopen teelt periode (oogst januari 2018).

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Hier leest u meer over dit project.

bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: