Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rusland: Kijkje in een Siberische rozenkas

Voor International Women's Day, dat op 8 maart werd gevierd, importeerde Rusland weer veel rozen, maar er worden ook rozen in het land zelf geteeld. In de stad Syktyvkar, bijvoorbeeld, gebeurt dal al meer dan 10 jaar. Verslaggeefster van de Rurrische krant Komsomolskaja Pravda bezocht de kwekerij.

Prigorodniy is een staatsbedrijf en teelt al rozen sinds 2006. In deze jaren is het areaal afwisselend toegenomen en afgenomen. Sinds december 2017 zijn de rozen verhuisd naar een nieuwe kas, waar op een areaal van 1500 hectare geteeld wordt.


Syktyvkar

In de kas wordt de temperatuur op 25 C° gehouden. Wanneer je de kas binnenstapt vanuit de Russische kou, heb je het gevoel dat je een tropisch paradijs binnenstapt. Rozen worden op steenwol in trays geteeld met een druppelsysteem en daardoor krijg je het idee dat het in de kas altijd een beetje miezert. Door het constante hoge vochtigheidsniveau zitten er kleine insecten rond de struiken, die de telers afvangen met plakstrips.

Op dit moment worden er acht rozen variëteiten in de kas geteeld. Ooit waren dit er 23, maar uiteindelijk hebben de telers ervoor gekozen om alleen de variëteiten te telen die resistent zijn tegen ziektes, lang meegaan en waar veel vraag naar is. De agronoom, die over de plantenbescherming gaat, Sergey Boulatov, vertelt dat klanten de laatste tijd de voorkeur geven aan lichte rozen in plaats van de klassieke rode variëteit. Onder de geteelde variëteiten is de donkerrode Prestige, die naar frambozen ruikt en de koraalkleurige Darth Wow. De rest van de rozen zijn abrikoos, wit, geel en crèmekleurig. Drie tuinders zorgen voor de bloemen.


Bovenaanzicht van het bedrijf Prigorodniy

“Iedereen denkt dat omdat we in een rozenteeltbedrijf werken, we het niet leuk vinden om rozen als cadeau te krijgen. Dat is absoluut niet waar. Ik ben dol op rozen en ben altijd blij met een boeket. Wij hebben een speciale band met rozen. Het is ook een must om tegen de bloemen te praten, ze leven", vertelt tuinder Tatiana Ziganova.

De rozen worden jaarrond in de kas geteeld, maar de drukste periode begint voor International Women’s Day. De telers maken zich vanaf december al klaar voor deze feestdag. Agronomen en tuinders gebruiken special technologische processen om het aantal geproduceerde rozen voor deze speciale dag te vergroten. Gemiddeld produceren ze in deze periode per week 2 - 2,5 duizend rozen. 

“Onze rozen ruiken heerlijk. Dat is ook waarom klanten onze bloemen kopen in onze gespecialiseerde winkels", vertelt Ziganova. 

Nadat de rozen geplukt zijn, worden ze in een aparte "koelruimte" geplaatst. Anders dan de naam doet vermoeden, is het hier niet heel koud, ongeveer +1 °C. Daar rijpen de bloemen na in emmers met water, die in eerste instantie zeep lijken te bevatten, maar waar in werkelijkheid het speciale middel Chrisal in zit. Hierna beginnen de telers aan een tijdsintensief karwei: de rozen sorteren op maat en kleur en het maken van boeketten. Hierna worden de bloemen geleverd aan de winkeliers en consumenten van Syktyvkar.

Publicatiedatum: