Een dag op pad met consultant Lars van Baar

"1 procent kieren is 15 procent energieverlies"

De adviseur is een belangrijk gezicht van Svensson. Tuinders, maar ook teeltadviseurs en installateurs willen graag geďnformeerd worden over de nieuwste trends op het gebied van klimaatschermen.

De ritten van Lars van Baar gaan over een van de Zuid-Hollandse eilanden en door het Westland met als rode draad: Connected Screening.

09.45 uur
In de verte doemt het gehucht Vierpolders op dat deel uitmaakt van de Zuid-Hollandse gemeente Brielle. Adviseur Lars van Baar is rond de klok van 07.00 uur uit zijn woonplaats Ursem vertrokken. Hij wil zo min mogelijk last hebben van de files. De avond ervoor heeft hij de gesprekken met drie glastuinders goed voorbereid. De hele dag staat in het teken van Connected Screening, het resultaat van een samenwerking met kasautomatiseerder Hoogendoorn. Uit de klantsystemen van Svensson en Hoogendoorn heeft Van Baar telers gehaald die er mogelijk al mee werken. Connected Screening ondersteunt de teler bij Het Nieuwe Telen (HNT). Met behulp van de software van Hoogendoorn Growth Management worden de resultaten van het schermen met klimaatschermen van Svensson inzichtelijk gemaakt. Het doel is het stimuleren van gedragsverandering bij tuinders, zodat hun producten van gelijke of betere kwaliteit zijn tegen lagere energielasten met de juiste vochtafvoer en lichttransmissie. "Mijn boodschap vandaag is om met behulp van Connected Screening te telen zonder grote vochtschokken en te zorgen voor een juiste vochtbalans (AV). Het is voor de plant beter als de groei geleidelijk gaat. Vergelijk het met het lopen van een marathon: je haalt nooit - fatsoenlijk - de finish als je constant van tempo verandert."10.00 uur
John Ammerlaan gooit met een zwier de deur open. Hij wijst naar de koffiemachine in een van de twee kantines van zijn paprikacomplex in Vierpolders. Het moet eerst nog een telefoongesprek afmaken, maar daarna luistert hij meer dan een uur naar Van Baar. Bij de laatste update van Hoogendoorn iSii, versie 7, is de module Connected Screening gelijk geďnstalleerd. Ammerlaan weet van het bestaan, maar maakt er tot op heden geen gebruik van. Hij kijkt hoe Van Baar de nodige instellingen aan het invoeren is. Gelukkig hangt in een van de kasafdelingen een klimaatbox met RV-meter boven de schermen. Als hij waarden heeft ingevuld en de data uit de klimaatbox heeft ingevoerd, verschijnen op het scherm grafieken met lijnen in verschillende kleuren.

Van Baar legt uit dat het een steun kan zijn bij Het Nieuwe Telen om zo betere beslissingen te nemen. "Ik heb net een boek over HNT binnen, dat gaat hier zeker gebeuren. Veel datahistorie hebben we echter nog niet, omdat we net de eerste teelt achter de rug hebben", aldus Ammerlaan. Later bij de rondgang door het complex, om even naar twee schermen (Luxous 1147 FR onder en 1547 FR boven) te kijken, vertelt hij dat de tweede teelt er sinds enkele weken in staat. De schermen voldoen, omdat "ze lekker veel licht doorlaten." Van Baar vertelt dat 47 in 1147 en 1547 staat voor de mate van energiebesparing: "Wist je dat, als je 1 procent kiert je al 15 procent energieverlies hebt en dat bij 3 procent kieren twee derde van die 47 procent al is verdwenen. Met onze module is dat goed te zien aan de hand van de grafieken op de beeldschermen."12.00 uur

Na een zoektocht is er in het centrum van Brielle een restaurant open. Tijdens het eten van een uitsmijter is er nog tijd om een schermadvies voor zijn collega Olga Sholomova voor te bereiden. Lars van Baar heeft als adviseur delen van Nederland in zijn portefeuille en Rusland. "In dat land vinden op dit moment enorme investeringen plaats in de glastuinbouw. De gehele Nederlandse kassenbouwsector is er actief."

13.00 uur
Na de lunch gaat het binnendoor over sluipweggetjes richting Tinte. Een bord doodlopende weg geeft aan dat zelfs de digitale kaart op het dashboard het niet meer weet. Met wat gezond-verstand-gestuur komt Lars rond de klok van 13.00 uur aan bij Dukker Trostomaten aan de Konneweg. Ruud Dukker, de vierde generatie, loopt met Lars op naar een aparte computerkamer. Het verhaal is in grote lijnen hetzelfde als bij Ammerlaan. Alleen heeft Dukker nog niet geďnvesteerd in een klimaatbox met RV-meter. Nadat Van Baar een paar instellingen in het systeem heeft aangepast, verschijnt er een aantal kleurige lijnen in de grafieken. Hij legt en passant uit dat er binnen Hoogendoorn wordt gewerkt aan een nieuwe versie van Connected Screening. Deze is geschikt voor dubbele schermen. De ontwikkeling is dat steeds meer tuinders nu en in de toekomst gaan werken met twee schermen. Van Baar: "Voor optimaal gebruik van Connected Screening 2.0 is een klimaatbox met RV-meting boven het scherm onmisbaar."

In de randen van het adviesgesprek gaat het over het rare weer van de laatste maanden. De tweede januaristorm heeft niet zoveel schade opgeleverd als de eerste. Wat als veel lastiger wordt ervaren, is het weinige licht. De drie telers gebruiken deze dag op hun complexen geen kunstlicht. Ruud Dukker: "De afgelopen week hadden we 1400 tot 1600 joules, terwijl dat vorig jaar 2800 joules was. We hebben zelfs een week van 1000 joules gehad, dat heb ik de laatste 30 jaar niet meer meegemaakt."15.00 uur
Dat wordt stevig doorrijden om op tijd aan de andere kant van de Nieuwe Waterweg in Monster te komen. Van Baar is blij verrast als bij zijn laatste afspraak deze dag een grote vlag van Syngenta hangt en Syngenta Trail Tomato Demohouse boven de ingang staat. Nadat handen en voeten zijn ontsmet, vertelt Van Baar het doel van zijn gesprek. Eigenaar Bert Zwinkels luistert aandachtig, terwijl uit een ronde box in het plafond van een kleine kantine een vrolijk deuntje komt. Net als de twee voorgangers gebruikt hij de softwaremodule nog niet, maar ziet wel de meerwaarde als adviesinstrument ervan in. In een wit pak gaat het eerst de kas door alvorens de twee achter de iSii schuiven. Zwinkels vertelt aan Van Baar dat Syngenta hier tientallen soorten tomatenplanten heeft staan. "Syngenta wil dat in de praktijk mogelijk een nieuwe generatie tomaten wordt geteeld." Met witte en rode touwtjes met daaraan nummers worden ze uit elkaar gehouden. In deze showkas worden de tomaten geplukt en nadien aan allerlei (smaak)testen onderworpen. In een kleine ruimte naast de kas staan de beeldschermen en de Hoogendoorn-computer. Terwijl Van Baar de instellingen doet, vertelt Zwinkels dat alles in overleg gaat met Syngenta.

16.15 uur

Even na 16.00 uur zit het gesprek erop. Op deze grijze zonloze dag valt de invallende donkerte niet op. De rit naar Ursem duurt in deze spits nog ruim een uur. De volgende dag staat weer een aantal bezoeken op de agenda en het invoeren van de vandaag gevoerde gesprekken.

Klik hier voor de PDF met het hele artikel uit telen&trends no. 11 Food&Future.

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson BV
www.ludvigsvensson.com

Lars van Baar
lars.van.baar@ludvigsvensson.com


Publicatiedatum: 19-4-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-8-2018 Kenia: nieuwe kokoproducent gaat lokaal sourcen
10-8-2018 Coatingproducent zet gerecyclede plastic emmers in
20-7-2018 Growun introduceert gieter-pot
20-7-2018 “Het is een misverstand om te denken dat LED-lampen niet vuil worden”
19-7-2018 Dewulf verkoopt Smart Grader-activiteiten aan GeJo Grading Services
18-7-2018 Waar moet u aan denken als u scholieren aan het werk heeft?
18-7-2018 "Diversificatie grote drijfveer achter ontwikkelingen Chinese sierteeltsector"
17-7-2018 Iedereen wil meekijken in de Westlandse kassen
13-7-2018 Mogelijk nóg een 'Polenhotel' in Maasdijk
12-7-2018 Nieuw analysepakket toetst nu ook plantenziekten in water
5-7-2018 Eerste substraatbedrijven met RPP-gelabelde substraten van start gegaan
4-7-2018 “Betere afdekking, minder algen”
3-7-2018 Op zoek naar de ideale paperplug
3-7-2018 RPP-gecertificeerd turf nu uit alle Baltische locaties
3-7-2018 Modiforms EcoExpert uitgeroepen tot innovatie van het jaar
29-6-2018 “Geen kas kan zonder draadproducten”
28-6-2018 Door de bomen het bos weer zien
26-6-2018 België: Proefcentrum voor Sierteelt opent nieuwe proefkassen en groene kantoren
26-6-2018 Zonnetje zet markt aan het krijten
25-6-2018 De comeback van Meilland Roses

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code