Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bloemenzaak Zinnia eerste duurzame bloemist in Spijkenisse

Het proces om te verduurzamen is bij Zinnia Bloemen & Interieurbeplanting heel snel gegaan. In minder dan twee maanden behaalde Suzanne Smol (40) het certificaat voor de Barometer Duurzame Bloemist, status brons. De bloemenspeciaalzaak is daarmee de enige gecertificeerde bloemist in Spijkenisse en omgeving.

"Toen we eenmaal begonnen met duurzaam certificeren, raakten we in een soort turbo versnelling. Ik had mij voorgenomen om in 2018 duurzaam bloemist te worden, maar dat het zo snel zou gaan, hadden we eigenlijk zelf ook niet verwacht", zegt Suzanne, die haar winkel vijf jaar geleden opende. De Barometer is een erkend systeem, waarmee een garantie wordt afgegeven dat een bloemist duurzaam onderneemt. Het gaat daarbij om het vergroten van duurzame inkoop en aanpassingen in het bedrijf op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. "Door het certificeren, zijn we anders gaan nadenken als ondernemer. We kunnen meer voor de natuur betekenen", aldus de meiden van Zinnia.



"Waterverbruik, meterstanden, inkoopbonnen, inkoop van papier. Alles wordt geregistreerd", licht de eigenaresse toe. Het percentage duurzame ingekochte bloemen en planten is momenteel bijna dertig procent. "Ik let steeds meer op de keurmerken, zoals MPS-A en Fairtrade. Het milieu- en sociale aspect zijn heel belangrijk", aldus Suzanne. MPS werkt als een meetlat die aantoont in hoeverre de bedrijfsvoering van kwekers milieuvriendelijk is. De A-kwalificatie staat voor milieuvriendelijke teelt. Fairtrade helpt telers en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Het keurmerk werkt ook aan verbetering van arbeidsomstandigheden op bloemenplantages en zoekt oplossingen voor milieuproblemen.

Suzanne vindt het ook belangrijk om te verduurzamen met andere ondernemers. "Iedereen doet het op een andere manier, maar je kunt van elkaar leren en elkaar stimuleren." Daarnaast is Suzanne met een ondernemer voor groene stroom in gesprek en werkt ze met een bedrijf voor hergebruik van het afval. Suzanne vindt het mooi hoe klanten op de verduurzaming van de winkel reageren. Ze zijn oprecht geïnteresseerd. Ze hoopt hiermee ook de gemeente en andere bedrijven te stimuleren duurzaam te ondernemen. Suzanne en haar team dragen daar graag aan bij als 'uw duurzame bloemist'.
 
Voor meer informatie:
Zinnia Bloemen & Interieurbeplanting
Sterrenhof 28
3204 AT Spijkenisse
www.zinniabloemen.nl
Publicatiedatum: