Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantgroei sturen met akoestisch versterkt licht

Tholen - De ParXtra-booster, een apparaatje dat tijdens de opening van het World Horti Center op 7 maart 2018 voor het eerste gepresenteerd werd, versterkt met akoestische energie het licht dat op de plant valt. Arnaud Teller: "Wij versterken de trillingen, waardoor de plant meer licht ervaart dan er in werkelijkheid is."



De ParXtra-booster maakt het mogelijk om vier cruciale lichtfrequenties voor de groei van de plant te stimuleren. Om de plantgroei gericht te sturen, is het mogelijk om met het basistype PX16A elk van die vier frequenties aan of uit te zetten. Met andere modellen, die nog in productie genomen gaan worden, zullen nog meer frequenties gestimuleerd kunnen worden. Roy Visser: "Voor het eerst is het mogelijk om echt ín de plant te sturen. Uit onze testen blijkt bijvoorbeeld dat we de groei van de plant zowel kunnen versnellen als vertragen."

Bedraad
Het kastje kan volgens de ontwikkelaars het beste ongeveer drie meter boven het gewas geplaatst worden. Ook is het mogelijk het apparaatje tussen het gewas te plaatsen. De kastjes worden via een klimaatcomputer aangestuurd. De aansluiting is bedraad. Visser: "Als een lamp het niet doet, zie je dat. Bij de ParXtra-booster zie je de trillingen niet en daarbij geloven wij niet echt in draadloze verbindingen in kassen."

Energiebesparing
Het apparaatje gebruikt ongeveer 3 watt stroom en per hectare worden afhankelijk van het soort gewas gemiddeld genomen 200 kastjes opgehangen. Wanneer een teler met behoud van hetzelfde productieniveau minder lampen nodig blijkt te hebben, kan de booster ook een aanzienlijke energiebesparing opleveren. De teler die zijn maximale lampencapaciteit bereikt heeft, kan met de booster het licht- en warmteniveau verhogen en desondanks volgens ParXtra tot 20 procent besparen op kunstlicht. De ontwikkelaars verwachten dat met andere modellen nog betere resultaten mogelijk zijn.



Telers die besluiten het apparaatje te gebruiken, hoeven geen grote investeringen te vrezen. De kastjes kunnen geleased worden, waarbij alle gebruikers beginnen met een trialperiode waarin ze afhankelijk van de groeiduur van het gewas met eigen ogen de resultaten van de ParXtra-booster kunnen meten. De testen die met de ParXtra-booster uitgevoerd worden, worden ook begeleid door Delphy. Visser: "Wij willen precies weten wat de effecten zijn. We kunnen namelijk ongetwijfeld nog veel meer met deze techniek, maar dat weten we nu nog niet."

Voor meer informatie:
ParXtra
www.parxtra.com
088 505 6262
Publicatiedatum: