Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitse orchideeën kwekerij Klusmann Blumenvertieb

Vroeg bloeiende promenaea net op tijd voor Pasen

Over slechts een paar weken is het al Pasen en Klusmann Blumenvertieb, een Duitse orchideeënkweker, zal voor het derde jaar op rij zijn Promenaea Sunlight gaan verkopen. "Deze vroeg bloeiende variëteit heeft nieuwe deuren voor ons geopend, omdat we hem al met de Pasen kunnen verkopen," zegt Jan Klusmann, eigenaar van het bedrijf. Nu wordt driekwart van de totale productie al vóór Pasen verkocht. Wat overblijft is beschikbaar tot eind juni.


Jan Klusmann op de IPM Essen 2018.

Vroege en lange bloei
De Promenaea Sunlight is een kruising tussen de Promenaea limelight and the Promenaea xanthina en wordt gepropageerd en gekweekt door Klusmann. Na ongeveer een decennium van testen en propageren lukt het bedrijf het drie jaar geleden om de eerste promenaea's op de markt te brengen. Het bijzondere aan de Promenaea Sunlight is, naast zijn uiterlijk, de lange bloeiperiode. "Normaal bloeit de promenaea rond midden mei, maar door de cultivatie cyclus en de temperaturen aan te passen is het gelukt om de plant vroeger en langer te laten bloeien, ongeveer van februari tot juni."


De Promenaea Sunlight in de kas van Klusmann.

Paasbloemen
Doordat deze promenaea vroeger bloeit, is het een goede Paasbloem. "We hebben de meeste bestellingen voor Pasen ontvangen van onze Nederlandse exporteurs en Duitse tuincentra." De bloem lijkt de verkoop rond Pasen dan ook een flinke boost te geven. "Voordat we begonnen met het kweken van de Promenaea Sunlight, probeerden we de verkoop rond Pasen te verhogen door orchideeën te verkopen die versierd waren met Paasdecoraties. Deze variëteit heeft echter helemaal geen extra versieringen nodig. De felgele kleur en zijn vorm maken de plant ideaal voor Pasen." 

Toenemende populariteit
Naast dat de variëteit vroeg bloeit, heeft Klusmann ook de bloeiperiode van de Promenaea Sunlight verlengd. Dit lijkt dan ook een positief effect te hebben op de populariteit van de variëteit en zijn positie op de markt. "Als mensen een plant slechts enkele weken zien, wordt deze gemakkelijk weer vergeten. Als deze echter langer op de markt is, blijven mensen zich de plant herinneren." 

Vraag en prijzen
Op dit moment is de verkoop van de promenaea's in volle gang. Dit jaar worden er 40.000 promenaea planten geteeld en deze maand zijn er al driekwart van deze bloemen verkocht. Klusmann is tevreden met de vraag naar de planten en ook met de prijzen. "De vraag is groot en we willen de prijzen natuurlijk graag hoog houden, maar ook de eindconsument een betaalbaar product bieden. Daarom hebben we onze prijzen vorig jaar iets verlaagd. Dit jaar liggen de prijzen op een gelijkwaardig niveau."


Links: Een Promenaea in een 9 cm pot. Rechts: Een Promenaea Sunlight in een 12 cm pot.

9 cm en 12 cm pot
Dit jaar heeft Klusmann ook een andere potmaat aan hun assortiment toegevoegd: de promenaea in een 12 cm pot. "De vorige jaren hebben we alleen promenaea orchideeën in 9 cm potten geteeld, maar na verschillende verzoeken van onze klanten te hebben gekregen, hebben we besloten om ook 5000 promenaea planten in een 12 cm pot te kweken." Klusmann is dan ook blij met de resultaten. "De cultivatie periode is iets langer, maar de prijzen liggen ook hoger. Daarnaast zijn onze klanten ook erg tevreden over deze variëteit."

Meer kleuren in de toekomst 
Klusmann Blumenvertrieb blijft de planten verbeteren, samen met Hassinger Orchideen - en ze werken ook aan nieuwe kleuren. "In de komende jaren hopen we meer witte en oranje kleuren te introduceren, maar het kweken en de propagatie hiervan kost natuurlijk tijd, veel tijd." 

Voor meer informatie:
Klusmann
Jan Klusman
Email: jan@orchideen-klusmann.de
www.orchideen-klusmann.de

Publicatiedatum: