Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arie Veldhuizen, Nederlandse landbouwadviseur in Vietnam

"Kennis- en bewustwording sleutel tot Vietnamese groei"

De Vietnamese tuinbouwsector is aan het opschalen. Er worden betere bloemvariëteiten en groentenrassen ontwikkeld en de vollegrondsproductie wordt geleidelijk in beschermde teelt omgezet. De regering heeft zelfs een pakket van VND100 biljoen ($4,4 miljard) aangekondigd voor de ontwikkeling van hightech landbouw. Dit betekent een grote stap vooruit, maar zonder bekwaam personeel kan de sector er niet ten volle van profiteren. Er is dus vraag naar kennisuitwisseling en daarom kijken ze ook uit naar de HortEX, die volgende week in de hoofdstad Ho Chi Minh City in Vietnam zal worden gehouden. Aldus Arie Veldhuizen, de Nederlandse landbouwadviseur van Nederland in Vietnam.


Arie Veldhuizen.

Bloemen- en groentenproductie
In hectaren is de productie van groenten en fruit het hoogst (908.000 ha), gevolgd door siergewassen (34.978 ha), bloemen (22.671,9 ha) en bomen en bonsai (12.306,2). Wat beschermde teelt betreft, heeft Vietnam veel glastuinbouw in de regio Da Lat in de provincie Lam Dong. In 2017 bedroeg dit areaal in de hooglanden in en rondom Da Lat 3791 hectare. Bloemen zijn er de belangrijkste gewassen, maar er worden ook kasgroenten geteeld. Telers maken gebruik van low- tot mediumtech folykassen en het teeltniveau varieert van zeer eenvoudig tot gemiddeld geavanceerd.

Opkomende markt
Met een bevolking van ongeveer 92 miljoen mensen is Vietnam een opkomende markt en de groenten- en fruitexport heeft er de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt:gemiddeld 26,5% per jaar van $439 miljoen in 2009 tot $3,5 miljard in 2017. Verder heeft Vietnam het potentieel om een van 's werelds grootste bloemenexporteurs te worden. Door de sterke export en een sterke binnenlandse vraag zal de sector naar verwachting doorgroeien. De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam die vanaf volgend jaar van kracht wordt zal de sector een extra impuls geven.

Opschaling van de landbouw
Volgens Veldhuizen is de ontwikkeling van door technologie ondersteunde landbouw essentieel voor de landbouwsector van Vietnam om een grotere toegevoegde waarde voor exportproducten, mondiaal concurrentievermogen en een consistente hoge kwaliteit te behalen.

De opschaling die er in de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden in de landbouwsector zet nog steeds door. "De Vietnamese tuinbouwsector neemt geleidelijk stappen voor de overgang van traditionele vollegrondsteelt naar beschermde teelt, met toepassing van kastechnologie, precisie en automatische irrigatie en geautomatiseerde gewasbeheersystemen. Daarnaast worden betere bloemvariëteiten en groentenrassen ontwikkeld door de toepassing van zowel hybride als naoogst technologie," zegt Veldhuizen.

Om de hightech landbouw te stimuleren heeft de regering zelfs een pakket van VND100 biljoen ($4,4 miljard) aangekondigd. Dit vertegenwoordigt een ongekend voordeel, maar de sector zal er niet ten volle van kunnen profiteren zonder de kennis van geschoold personeel - in management, wetenschap en technologie en in productie.



Bewustzijn en kennis
De sector ontwikkelt zich elk jaar, maar er is nog meer ruimte voor verbetering, vooral op het gebied van ketenbeheer. Veldhuizen noemt hierbij met name de naoogst afhandeling en de koelopslag. "Kwekers mogen dan prachtige bloemen kweken, maar direct na het oogsten worden de bloemen in een kist gelegd en zonder enige verwerking of koelopslag op een vrachtwagen geladen. Dus komen ze beschadigd op de plaats van bestemming aan en is hun houdbaarheid sterk beïnvloed. En dit geldt voor veel producten in de tuin- en landbouw. Om dit te veranderen is toegang nodig tot financiering, bewustwording, kennisuitwisseling en samenwerking; niet alleen tussen telers maar in de hele keten."

Al met al is de menselijke factor uitermate belangrijk in de hele tuin- en landbouwketen. Gelukkig groeit volgens Veldhuizen het besef dat de keten moet worden verbeterd door met andere telers samen te werken en kennis uit te wisselen. "De vraag naar kennis is aanwezig en met Nederlandse expertise kunnen we de komende jaren de verdere groei van de Vietnamese tuinbouwsector ondersteunen."

Hortex
Van 14 tot 16 maart zal de eerste editie van de HortEx Vietnam in Ho Chi Minh City worden gehouden, georganiseerd door Nova Exhibitions. Veldhuizen denkt dat de vakbeurs niet alleen deuren zal openen voor de Vietnamese teler, maar ook voor Nederlandse tuinbouwleveranciers. "Dit is de eerste gespecialiseerde vakbeurs en conferentie voor verwerkingstechnologie van tuinbouw- en bloementeeltproductie in Vietnam. Het zal Vietnamese telers verbinden met deskundigen uit Nederland en de rest van de wereld en de nieuwe technologie, plantenmaterialen en producten te introduceren om bij te dragen aan de hightech landbouwontwikkeling van de regio, met name Vietnam."

Tijdens HorteX zullen naar verwachting exposanten aanwezig zijn uit minstens 19 landen, waaronder België, China, Ecuador, Frankrijk, Duitsland, India, Israël, Italië, Kenia, Maleisië, Mexico, Nederland, Spanje, Zweden, Taiwan, Thailand, Turkije, de VS en Vietnam. In totaal verwachten de organisatoren dat meer dan 100 bedrijven aan de vakbeurs zullen deelnemen.

Speciaal jaar
En voor Arie Veldhuizen, Nederland en Vietnam is 2018 een bijzonder jaar. Voor Veldhuizen is dit zijn vierde en laatste jaar als Nederlandse landbouwadviseur van Nederland in Vietnam en Thailand. Daarnaast bestaan in 2018 de diplomatieke betrekkingen tussen Vietnam en Nederland al 45 jaar en ook dat zal tijdens HortEX worden gevierd.


Twitter : @ArieVeldhuizen
www.facebook.com/HollandinVietnam


HortEX Vietnam
www.hortex-vietnam.com

Publicatiedatum: