Kees Helderman

5 tips voor een goede productfoto

De digitale verkoop van bloemen en planten neemt steeds verder toe. Hierdoor wordt het belang van een goede productfoto ook steeds groter: een klant wil immers weten wat hij koopt. Royal FloraHolland stelt kwekers zelfs verplicht om een representatieve foto aan te leveren. Maar hoe maakt u dan een kwalitatief goede productfoto? In dit artikel geeft Kees Helderman van KH Fotosupport 5 tips voor het maken van een goede productfoto.

1. Goede camera
Maak gebruik van een camera waarmee u foto’s kunt maken in een groot formaat en van goede kwaliteit. U kunt kiezen voor een spiegelreflexcamera, maar vaak voldoet een compactcamera ook. Het allerbelangrijkst is dat u een camera gebruikt waarmee het mogelijk is om handmatig een witbalans te maken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de kwaliteit van de foto’s constant is en dat de kleuren van bloemen en planten zo goed mogelijk worden vastgelegd. Op de camera moeten hiervoor eenmalig het diafragma, de sluitertijd, de iso en de witbalans juist worden ingesteld. Daarna hoeft u hier niet meer naar te kijken.2. Effen achtergrond
Plaats het te fotograferen product voor een effen, rustige achtergrond, zodat de aandacht niet van het product wordt afgeleid. Gebruik hiervoor het liefst een witte achtergrond. Door het product uit te lichten, blijft de achtergrond onderbelicht en wordt deze op de foto gebroken wit of lichtgrijs (dit is afhankelijk van de afstand van achtergrond en de verlichting).

3. Juiste belichting

Zorg voor goede belichting voor de juiste kleurweergave. Onderbelichting laat kleuren donkerder lijken en overbelichting maakt kleuren juist lichter, wat een vertekend beeld geeft. Via Google kunt u de optimale instellingen voor uw camera eenvoudig terugvinden. Een camera moet eenmalig op het gebruikte licht worden ingeregeld. Daarna hoeft u hier niet meer naar te kijken.

4. Fotostudio
Om het fotograferen zo eenvoudig mogelijk te maken en de kwaliteit te verhogen, kunt u een fotostudio op uw bedrijf plaatsen. Op deze manier kunt u het fotograferen automatiseren doordat u gebruik maakt van een vaste cameraopstelling, wat bijdraagt aan een kwalitatief goede productfoto. Ook kunt u met behulp van een balancer uit de hand fotograferen. Dit is handig wanneer u werkt met producten van verschillende groottes. Het camera standpunt wisselt dan te veel om een vast standpunt te gebruiken.

5. Nabewerking
Het is belangrijk dat een foto niet hoeft worden bewerkt. De camera-instellingen moeten zodanig staan ingesteld dat dit niet nodig is. De meeste telers werken met een standaard monitor. Deze monitors zijn uitstekend geschikt voor het dagelijkse werk, maar niet voor het bewerken van foto’s. Dit komt door de RGB-waarden van een monitor en door het omgevingslicht. Een fotobestand ziet er hierdoor op verschillende computers vaak anders uit, terwijl het fotobestand hetzelfde blijft. Zorg dus voor goede camera-instellingen, zodat nabewerking niet nodig is.

Voor meer informatie:
KH Fotosupport
Kees Helderman
Strandweg 441
3151 HV  Hoek van Holland
06 537 209 85
E: info@keeshelderman.nl
www.keeshelderman.nl

Publicatiedatum: 13-3-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

18-6-2018 Betere analyse DNA-informatie van polyploïde gewassen
15-6-2018 Na WKK nu tijd voor ZKK
15-6-2018 Geslaagde tweede productietest Trias Westland
14-6-2018 "Ontsmetter regelmatig controleren geen overbodige luxe"
13-6-2018 Wageningse onderzoekers ontrafelen geheimen van de roos
13-6-2018 "Het gebruik van robots in de tuinbouw is niet tegen te houden"
8-6-2018 Nieuw data-analyseplatform versterkt kasautomatisering
8-6-2018 “Automatisering is mooi, maar alleen als alles goed werkt”
7-6-2018 Ureumboekhouding alternatief voor dure directe NOx emissiemeting
7-6-2018 Zuiveringsplicht vraagt ook om goed onderhoud watertechnische installaties
7-6-2018 Autonoom monitoren van groei, plagen en ziekten in de kas
6-6-2018 Meer samenhang in geothermieprojecten kan €2 mld opleveren
6-6-2018 Video: "Er mag geen zwakke schakel in het water zitten"
6-6-2018 Betere benutting lichtfluctuaties
5-6-2018 "Minder schaduw en optimale isolatie"
5-6-2018 Waterstromen weerbaar maken
4-6-2018 Naturalis ontwikkelt slimme camera om insecten te tellen en te herkennen
4-6-2018 Duurzaamheidsaspecten van houtige biomassa in de glastuinbouw
22-5-2018 “Goede kasverwarming essentieel voor optimale productie”
17-5-2018 “LED in glastuinbouw nog volop in ontwikkeling”

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code