Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bezoek uit Myanmar over kwekersrechtsysteem

Drie belangrijke beleidsmakers uit Myanmar op het gebied van bescherming van zaden en plantenrassen bezoeken Nederland deze week. Er zijn bijeenkomsten georganiseerd met alle relevante belanghebbenden in de zaadsector (overheid, Raad voor plantenrassen, keuringsdiensten, bedrijven). Dit bezoek geeft de ambtenaren van Myanmar meer inzicht in de praktische aspecten van een lopend kwekersrechtssysteem in een land.


bron foto: NAK Tuinbouw

Myanmar heeft een kwekersrechtwet die in 2016 is goedgekeurd. Op 20 januari 2017 trad deze in werking. Tot op heden is Myanmar geen lid van UPOV 91 (Internationale Unie voor de bescherming van nieuwe plantenrassen). Het land startte de procedure voor toetreding tot de UPOV conventie. Eind 2017 nam de UPOV Council een positieve beslissing over de conceptwet inzake de bescherming van nieuwe plantenrassen ('Draft law') van Myanmar met de bepalingen van de wet van de UPOV conventie 1991. Deze staat Myanmar toe dat als de Draft law ongewijzigd wordt aangenomen en de wet van kracht is om zijn akte van toetreding tot de wet van 1991 neer te leggen.

Er is al een kwekersrechtsstation gevestigd in Yezin. Beleidsmakers moeten goede kennis hebben van wat het betekent om een ​​goed en op UPOV gebaseerd kwekersrechtssysteem te hebben in hun land. Deze ervaring helpt de besluitvormers in Myanmar om het kwekersrechtssysteem te implementeren: wat is er nodig voor de implementatie van het kwekersrechtssysteem en hoe de doelen op kwekersrecht kunnen worden behaald.

bron: NAK Tuinbouw
Publicatiedatum: