Kijkje in de kas bij Wit-Russische rozenkweker DorOrs

Het Wit-Russische nieuwsplatform BELTA kwam, in de aanloop naar internationale vrouwendag, op bezoek bij rozenkweker, gelegen niet ver van de hoofdstad Minsk. Klik hier om de foto's te bekijken die tijdens het bezoek zijn genomen. 

Bij dit bedrijf worden verschillende rozenvariëteiten geteeld. "Dit is Savannah”, zegt supervisor Svetlana Klimovich, terwijl we door de kas lopen. “De rozen hebben een lange levensduur in de vaas en hebben prachtige knoppen en een heerlijke geur. Drie bloemen zijn genoeg voor een stijlvol boeket. Voor een trouwerij is de Beluga roos de beste keuze. De Talea roos heeft groenige gloed over zijn witte kleur. Ook hebben we nog de Salsa en Rival. Deze kunnen niet anders dan je vrolijk maken!" 

De bloemen worden geteeld op substraat, irrigatie gebeurt middels druppelslangen. Het bedrijf teelt de bloemen jaarrond. "Er is altijd vraag naar het product, hoewel dit wel verschilt per seizoen. De verkoop ligt het hoogst op 14 februari tijdens de examens in het begin van het schooljaar, op Lerarendag en op Moederdag. De grootste feestdag is voor ons echter 8 maart, International Women’s Day. Sommige mannen verrassen hun geliefden met boeketten met honderd rozen", vertelt het hoofd van de verkoopafdeling, Aleksandr Belotskiy.

Gemiddeld gaat een rozenstruik 3-5 jaar mee. Hierna moet de struik vervangen worden. De zaailingen worden dan geïmporteerd uit Nederland. "We kunnen de benodigde hoeveelheid niet zelf telen," vertelt de directrice van het complex, Ekaterina Ostroushko. “Onlangs hebben we alle struiken vernieuwd en ook nieuwe variëteiten ingekocht. Deze doen het uitstekend." 

DorOrs is in 1996 opgericht toen de eerste 10 hectare kassen werden geopend. Inmiddels is het kasareaal gegroeid tot 40 hectare en het bedrijf verkoopt ongeveer 6 miljoen rozen per jaar. Naast bloemen teelt het bedrijf ook komkommers, tomaten, paprika's, sla, aardbeien en aubergine. In een speciale afdeling worden ook, speciaal voor International Womensday, tulpen gekweekt. Met name de kleur geel is veel gevraagd.

Door Nadezhda Matveeva, foto's door Oksana Manchuk

Bron: belta.by


Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018