Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Keulen en Jeroen Beemster

Nieuwe speler in teeltsensoren Planthub maakt marktentree

Tholen - U heeft nog niet eerder gehoord van de Planthub, want enkele weken geleden was het nog niet beschikbaar. Toch doen vooral telers en bedrijven actief in sensoren en klimaatbeheersing er goed aan verder te lezen, want dit nieuwe, op zichzelf staande systeem in het draadloos monitoren van licht, temperatuur, vocht en EC kan de markt zomaar eens gaan opschudden.



Zoals de meeste uitvindingen is ook hier sprake van het zo combineren van omstandigheden en technieken, dat toch weer iets nieuws ontstaat. “Sensoren kosten (bijna) niets meer”, weet Mark Keulen, eigenaar van Seedcare en samen met Jeroen Beemster het creatieve brein achter de Planthub. En dat was tegelijk misschien wel hun belangrijkste ontdekking: “Online kun je doodeenvoudig, schrikbarend goedkoop en kwalitatief uitstekende sensoren bestellen. Zo vonden zij sensoren die lichtintensiteit, temperatuur, luchtvochtigheid en EC nauwkeurig konden meten voor onder de 20 dollar per stuk.”

Software
Een mooi voorbeeld van de razendsnel voortschrijdende technologische ontwikkelingen, maar nu komt deel twee. De consument koopt zo’n sensor en steekt die thuis in een pot, maar zelfs een kleine tuinder heeft niet één, maar duizenden potten. Om een goed overzicht te krijgen van de plant omstandigheden, heeft hij daarom op verschillende plaatsen in de kas meerdere sensoren nodig, die hij bovendien op afstand moet kunnen uitlezen. Daartoe moeten de gegevens van de verschillende sensoren verzameld worden en moet er software voor handen zijn om die gegevens aan een eindgebruiker inzichtelijk te maken. “Wat we in feite gedaan hebben, is dan ook precies dat: de sensors gehackt, klein computers gebouwd en de software geschreven.”



De 10 sensoren communiceren via bluetooth (tot op een afstand van ongeveer 10 meter) met de computer genaamd de Planthub-remote. De verschillende Planthubs gebruiken vervolgens LoRa (een radio signaal) om gegevens naar een centrale Planthub, de Planthub-base, te sturen. Vandaar worden gegevens naar een persoonlijk website, de Planthub portal gestuurd, die weer inzichtelijk is door in te loggen op planthub.eu. De sensoren zelf, maar ook alle gebruikte communicatie technieken bestaan al: verreweg het meeste werk zat (en zit) hem in het ontwikkelen van de software. Deze software is geschreven door Jeroen Beemster, vriend van Mark en zelf werkzaam in de it.

Lancering
Nu Mark er op zijn eigen bedrijf een tijdje mee gespeeld heeft, hebben de heren besloten er een maandje geleden mee naar buiten te treden. Die lancering bestond uit het live gaan van de website, het maken van een video (hieronder) en een kort artikeltje plaatsen op LinkedIn. Waarop, vertelt Mark, klanten uit verschillende hoeken van de wereld direct enthousiast reageerden.




Veel voor weinig

Het systeem staat op zichzelf, wat wil zeggen: het is en kan vooralsnog niet gekoppeld worden aan andere (klimaat)systemen. Daarom verwacht Mark dat het vooral voor kleinere bedrijven interessant zal zijn. “Grote bedrijven hebben vaak al geïnvesteerd in sensoren en klimaatsystemen en ook hebben deze partijen in veel gevallen al koppelingen tussen sensor en computer gerealiseerd. Voor de tuinder die die stap nog niet genomen heeft kan het wel echt een oplossing zijn, juist omdat je op deze manier op kleine schaal nauwkeurig én erg goedkoop veel inzicht in een teelt kan krijgen. Een startpakket bestaat uit 10 sensoren, een Planthub-remote en Planthub-base en een jaar lang toegang tot onze Planthub.”

Of Planthub een baanbrekend succes wordt, moet natuurlijk nog blijken. Van de ene kant ‘werkt’ het pas als de gebruiker zelf er affiniteit mee heeft. Je moet er een beetje lol in hebben, merkt Mark op, en je een beetje willen verdiepen in het hoe en wat van de plant en klimaat. Wil je op eenvoudige wijze veel en betrouwbare plantgegevens registreren en daarop kunnen acteren, en daar tegelijkertijd niet een heel vermogen aan besteden, dan bieden wij de oplossing!”

Voor meer informatie:
Planthub
Lekerweg 10-12
1609 GE Oosterleek
M: (0)6533 95 552
E: jeroen@planthub.eu
E: mark@planthub.eu
www.planthub.eu