Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
David Damminga

Super cyclaam met Soiltech supplementen

Tholen - De cyclamen van Varinova kregen bij wijze van proef eind vorig jaar een nieuwe combinatie van plantversterkers toegediend. Soiltech testte de combinatie van hun producten Root&Shoot en Fytaforce op cyclamen.


Bart Kuijer van Varinova.

“Root & Shoot is een uniek product ”, vertelt David Damminga van Soiltech. “Het is een vloeibare meststof die de wortelgroei en scheutontwikkeling stimuleert en ook als hulpmiddel fungeert in stresssituaties zoals vorst, hitte en verplanting. Fytaforce is een vloeibaar product dat een enorme diversiteit aan nuttige schimmels, bacteriën en protozoa bevat waardoor vooral de bodemweerbaarheid wordt verhoogd. In deze proef maakten we gebruik van een speciale variant voor de glastuinbouw, Fytaforce Greenhouse Substrate.”

Regelgeving
Voor gewasbeschermingsmiddelen gelden steeds strengere eisen. Ook voor biostimulanten zijn er regels. "Al onze producten vallen onder de meststoffenwet. We volgen de wetgeving ook nauwgezet. Daarom zijn we ook lid van de EBIC (European Biostimulants Industry Council), om enerzijds mee te denken en te praten over de ontwikkeling van Europese regelgeving op het gebied van biostimulanten en anderzijds daardoor producten te kunnen ontwikkelen die voldoen aan de regelgeving", vertelt David. "Momenteel is de Europese regelgeving voor biostimulatoren in de maak. Er zullen de komende tijd daar echt stappen in gezet gaan worden."


Van kwekerij tot consument
Door Benfried, een distributeur van Soiltech, is het bedrijf uit Biezenmortel in contact gekomen met Varinova, die de proef uitvoerde van september tot begin november. Daarna is door Royal Flora Holland de houdbaarheid van de cyclamen bepaald door het transport, de winkelfase en de situatie bij de consument thuis na te bootsen. "Het hele proces is onderzocht, van de kwekerij tot bij de consument. De standaard bemesting van Varinova werd vergeleken met de werking van Root&Shoot en Fytaforce en een systeem van een andere leverancier met vergelijkbare producten. Uit de resultaten bleek dat de combinatie van de twee producten van Soiltech, gezonde, best ontwikkelde en meest houdbare cyclamen oplevert."


Uitgebreid testen
“De kweker wil een gezonde, krachtige plant met een mooie kleur, rijke bloei en een lange houdbaarheid. Om aan te tonen hoe onze producten daaraan kunnen bijdragen werken we veel met proeven. We hebben een zeskoppig R&D-team die al onze producten uitgebreid testen. In onze eigen proefkas voeren we heel nauwkeurig allerlei proeven uit die we vervolgens samen met onze distributeurs vertalen naar praktijkproeven en demo’s zoals deze praktijkproef die samen met Benfried is opgezet en uitgevoerd werd door Varinova,” aldus Damminga.



Soiltech zal de proef in de komende maanden nog verder uitrollen. “We gaan de proef nog eens herhalen, om zo de betrouwbaarheid van de testresultaten van de proef te garanderen.” Rond november dit jaar zullen de resultaten daarvan bekend zijn, verwacht David.



Voor meer informatie:
Soiltech
Biezenmortelsestraat 57
5074 RJ Biezenmortel
0411-64 81 05
info@soiltech.nl
www.soiltech.nl