Onderzoek naar voorkoelsystemen bij chrysantentelers legt problemen bloot
Voorkoelsystemen waarmee groenten, (zacht)fruit en snijbloemen worden teruggekoeld, staan aan de basis van kwaliteitsbeheersing in gekoelde ketens. Een vers product dat te warm de gekoelde keten in gaat, zal snel inleveren op kwaliteit. Een voorkoelsysteem zorgt voor het effectief en snel afvoeren van de veldwarmte. Doel van zo’n systeem is om de veldwarmte zo kort mogelijk na de pluk/het snijden weg te koelen. Hierdoor kan de ademhaling en het vochtverlies van versproducten sterk worden gereduceerd, en worden risico’s van opwarming bij hoge stapeldichtheid tijdens transport of opslag geminimaliseerd.
foto: Vakblad RCC Koude & Luchtbehandeling
Incorrecte toepassing
Vanwege de gunstige invloed op de houdbaarheid van versproducten worden terugkoelsystemen al jarenlang wijd verspreid gebruikt. Het passend selecteren en gebruiken van voorkoelsystemen levert een betere productkwaliteit op en geeft een significante besparing op de investering en de energiekosten. Maar een goede selectie betekent in de praktijk niet dat de voordelen daadwerkelijk worden behaald. Dit komt doordat de systemen niet altijd goed worden toegepast. Sterker, er is een groot gat tussen de potentie van voorkoelsystemen enerzijds en de daadwerkelijke prestaties in de praktijk anderzijds. Ten onrechte vertrouwen veel telers bijna blind op de correcte installatie en werking van een voorkoelsysteem. Maar zelfs als het instructieboekje netjes wordt opgevolgd, is de werking vaak nog verre van optimaal. Het uitvoeren van metingen is de sleutel naar een goede werking.
In het Vakblad RCC Koude & Luchtbehandeling doen onderzoekers van Wageningen UR verslag van een praktijkonderzoek naar het verbeteren van de voorkoeling. Dit verslag is hier te lezen.