Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Totaalconcept voor collectieve waterzuivering

Sinds 1 januari van dit jaar moeten glastuinbouwtelers minimaal 95% van de gewasbeschermingsmiddelen verwijderen uit lozingswater. Collectieve initiatieven krijgen nog drie jaar uitstel. "Tot nu toe ontbrak het aan oplossingen die in de praktijk voldeden, zowel technisch als financieel. Daarom hebben AquaReScape en Alfa de handen ineen geslagen," meldt AquaReScape. Tijdens HortiContact presenteerden zij het totaalconcept voor collectieve waterzuivering: '€lusters$uivering'.



Actief kool
Naast biologische technieken wordt ook adsorptie op basis van actief kool ingezet. "Dat is een bestaande en beproefde technologie die in de glastuinbouw voor het eerst wordt toegepast. Daarmee zuiveren we niet alleen drainwater, maar al het afvalwater. Niet alleen van gewasbeschermingsmiddelen maar ook van meststoffen. Een groot voordeel is dat de installatie de bedrijven ook ontzorgt van de doelstellingen in 2017 van meststoffen. In een later stadium kan worden aangepast voor het hergebruik van gietwater. Daarmee creëren we de gesloten waterketen die essentieel is als er in de nabije toekomst een verbod komt op het uit de bodem halen van water", zegt Waterzuiveringsdeskundige Aad Wubben van AquaReScape.



Waterzuivering De Vlot eerste coöperatie
In het tuinbouwgebied Overbuurtsepolder in Bleiswijk (85 hectare) was Aad Wubben betrokken bij het project AquaReUse, in 2014 genomineerd voor de waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen. Het waterzuiveringsproject De Vlot in het Westland is het eerste dat voor clusterzuivering heeft gekozen. De coöperatie van meer dan 60 telers omvat 160 hectare en wil op jaarbasis 300.000 tot 500.000 kubieke meter water gaan zuiveren. De opzet van deze zuiveringen gaat in goed overleg met de gemeente en waterschap.

'Continuïteit heel belangrijk'
Bedrijfseconomisch, financieel en juridisch is het project gestroomlijnd door Alfa Accountants en Adviseurs. Directeur Ben Vijverberg van het Naaldwijkse kantoor: "Het klinkt eenvoudig, een coöperatie oprichten en een overeenkomst opstellen, maar het ligt veel gecompliceerder. Continuïteit is heel belangrijk. Als bijvoorbeeld een deelnemend bedrijf wordt verkocht, moet ook het systeem worden mee verkocht. Het model van Alfa is niet alleen fiscusproof, het is ook een model met garanties voor financiële instanties die participeren, zoals banken en groenfondsen."

Voor meer informatie:
€lusters$uivering
www.alfa.nl
www.clusterzuivering.nl

Publicatiedatum: