Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Project COASTAR: Waardevol zoet water ondergronds opslaan

In de provincie Zuid-Holland wonen en werken ruim 3,5 miljoen mensen. De Nederlandse delta is een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld. Daarom is er veel zoet water nodig, ook in de tuinbouw. Maar klimaatverandering, stijging van de zeespiegel, bodemdaling en verzilting van het grondwater maken het zoet water steeds schaarser.



Tegelijkertijd zijn er vaker perioden met veel neerslag. Al dat regenwater zou een oplossing kunnen bieden voor de zoetwaterschaarste, maar bovengrondse opslag van regenwater vergt veel kostbare vierkante meters grond. Een groot deel van het tijdelijke wateroverschot spoelt nu dus onbenut weg. Zonde van waardevol zoet water.

Het project COASTAR; resultaten van 2017

Als oplossing voor de zoetwatervoorziening in Nederlandse Kustgebieden is COASTAR (COastal Aquifer STorage and Recovery) in het leven geroepen: een handelingsperspectief voor een robuuste zoetwatervoorziening in laag Nederland door grootschalige, georganiseerde inzet van de ondergrond voor opslag en levering van zoet water, met baten voor het beheer van het gehele watersysteem. Onderzoek in 2017 heeft laten zien dat COASTAR een oplossing kan zijn voor de zoetwaterproblematiek in laag Nederland. Een verdere uitwerking is nodig op technisch, organisatorisch en juridisch vlak.

COASTAR is een initiatief van Allied Waters, Arcadis, Deltares en KWR en wordt ondersteund door onder andere LTO Glaskracht, bedrijfsleven en over­heden in laag Nederland. Lees meer over het project, de mogelijkheden en de uitdagingen in de flyer “COASTAR; zout op afstand; zoet op voorraad” die door KWR in opdracht van LTO Glaskracht Nederland is opgesteld.

Voor meer informatie:
Glastuinbouw Waterproof
www.glastuinbouwwaterproof.nl/

Publicatiedatum: