Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boek: 'Con Aroma a Flor'

Colombia, Kenia en China: Wat maakt ze succesvol?

Peru heeft gunstige weersomstandigheden die vergelijkbaar zijn met die in Colombia en Ecuador, maar waarom heeft het niet eenzelfde bloeiende snijbloemensector? Deze vraag was een van de belangrijkste drijfveren voor de Peruaanse agronoom Rogelio León om het succes van de bloemensector in Colombia, Kenia en China te onderzoeken. In zijn onlangs gepubliceerde boek ‘Con Aroma a Flor’ neemt hij de lezer mee op een reis door de geschiedenis van de bloementeelt in elk van deze landen en onderzoekt hij de factoren die het recept voor hun succes vormen.


Naivashameer, Kenia

Reden voor onderzoek naar bloementeeltsector
León heeft altijd van de bloementeelt gehouden maar vroeg zich af waarom zijn land (Peru), ondanks gunstige weersomstandigheden en de nabijheid van belangrijke producenten als Colombia en Ecuador, geen bloemensector van vergelijkbare omvang had. "We hebben geen belangrijke participatie op de wereldmarkt en moeten zelfs rozen en andere bloemen uit buurlanden importeren."

Hij besefte dat gunstige weersomstandigheden niet de enige variabelen waren voor de bloementeelt om in een land te gedijen. "Daar zijn meer factoren voor nodig en die moeten in elkaar passen. Samen vormen ze een recept voor succes, maar deze factoren moeten eerst geïdentificeerd worden. Succes kent vele betekenissen. Ik richt me in principe op zakelijk succes en de houdbaarheid daarvan op lange termijn. Voor zakelijk succes is inspanning alleen onvoldoende. Als de factoren van het recept dit niet ondersteunen, staat mislukking dichterbij dan succes, hoeveel je ook investeert.” 



Onderzoek van de bloementeeltsector
León wilde een boek schrijven over de bloementeelt in de wereld. Hij had hier echter geen plan voor, dus overlegde hij met verschillende specialisten en deed gedurende ongeveer twee jaar onderzoek naar veel statistische informatie. "Uit deze eerste oefening bleek dat de bloementeeltsector in de afgelopen vijftien jaar veel meer dan in de voorgaande 50 jaar was veranderd." Nieuwe wereldproducenten verschenen en ook de vraag veranderde. "De tropen werden de leverancier van ongeveer 80% van de snijbloemen wereldwijd: Zuid-Amerika werd geconsolideerd en Afrika en Azië werden de nieuwe sterren in dit productieve scenario. De internationale handel in snijbloemen wordt geschat op minstens $9000 miljoen."


Rogelio León (rechts) presenteert zijn boek bij de stand van ESAN ediciones

‘Con Aroma a Flor’ - Een reis door tijd en cultuur
 In zijn boek ‘Con Aroma a Flor’ bekijkt León de productie van snijbloemen in drie landen op drie verschillende continenten: Colombia, Kenia en China. "De eerste twee horen tot de top 5 van de belangrijkste exporteurs van snijbloemen. China is interessant door de groei van de sector en de ontwikkeling van technologie de afgelopen jaren." Elk land heeft zijn eigen hoofdstuk waarbij hij de sector heeft doorgelicht om voor elk land de succesfactoren te identificeren.

Het boek is een reis door de tijd en onderzoekt de geschiedenis van de bloementeelt in elk van deze landen. Beschreven worden onder andere de producenten, pioniersbedrijven en uitdagingen die overwonnen moesten worden om de positie te bereiken die ze momenteel hebben, evenals statistische cijfers voor academici, professionals en ondernemers in de sector.

Daarnaast vertegenwoordigt het boek ook een culturele en geografische reis. "Het heeft veel foto's van de plaatsen en mensen die aan de respectievelijke waardeketens deelnemen. Het lezen geeft je het gevoel Bogotá, het Navaishameer in Kenia of het Dianchimeer in Yunnan, China, te bezoeken."


Dianchimeer in China

China - Het moeilijkste hoofdstuk
Volgens León was China het hoofdstuk om te schrijven. "De uitdagingen met betrekking tot de taal en de beschikbare informatie konden alleen overwonnen worden dankzij de steun van mensen die zich belangeloos voor dit project hebben ingezet. Ik denk dat als je meer wilt weten over de bloementeelt in China er geen andere publicatie is die de realiteit van dit land laat zien zoals we met dit boek proberen te doen.


Kassen in China

Het recept voor succes
Alhoewel Colombia, Kenia en China veel verschillen hebben (geografisch, cultureel, etc.), merkte León op dat ze voor de productie en export van snijbloemen veel dingen gemeen hebben, zij het met lichte nuances. Volgens hem spelen deze een rol bij alle landen die een belangrijke rol hebben in de internationale snijbloemenhandel. "De succesfactoren om een belangrijke snijbloemenproducent in de wereld te worden, zijn: Gunstig klimaat, lage productiekosten, adequate infrastructuur, actieve overheidsbijdrage om clusters te creëren, solide zakelijke omgeving, nabijheid van markten met een hoge vraag en sociaal-ecologische verantwoordelijkheid."


Werknemer bij een Keniaanse rozenkwekerij

Het boek werd in juli 2017 gepubliceerd door ESAN Editions. De ESAN universiteit is een van de belangrijkste bedrijfsscholen in Peru en Latijns-Amerika. Het boek is tot dusver goed ontvangen, niet alleen door de bloementeelt- en andere landbouwsectoren, maar ook bij het grote publiek. Op dit moment is het boek alleen nog in het Spaans verkrijgbaar.

De publicatie kan als e-book gevonden worden door te zoeken op de titel 'Con Aroma a Flor', bij alle belangrijke boekhandels.
Amazon: https://www.amazon.com/aroma-flor-ecuaci%C3%B3n-negocios-Spanish-ebook/dp/B075GZYC2K/ref=sr_1_1?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1517780503&sr=1-1&keywords=con+aroma+a+flor

Ibooks: https://itunes.apple.com/pe/book/con-aroma-a-flor/id1280860109?mt=11
About the Autor: Rogelio León, http://www.rogelioleon.co/


Over ESAN: https://www.esan.edu.pe/publicaciones/libros/2017/con-aroma-a-flor-ecuacion-del-exito-negocios-futuro/

Voor meer informatie
Rogelio León
Email
Publicatiedatum: