Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ronald van Dijk, Henke Kunststoffe:

Beter drainerende hydrangea pot bespaart op aarde en transport

Het begon met het idee om de drainagecapaciteit van een 14 cm hydrangea pot te verbeteren, en resulteerde in een pot waarin bovendien minder aarde nodig is én die beter op de Deense trolleys past. De pot in kwestie is de nieuwe hydrangea pot die Henke Kunstoffe onlangs aan het Topfit assortiment heeft toegevoegd. "Tijdens het testen bleek dat de nieuwe vorm zorgt voor een 20% efficiëntere lading en een besparing van €12,40 euro op potaarde per 1000 hydrangea's", zo vertelt Ronald van Dijk, verkoopmanager van Henke Kunststoffe in de Benelux.


Björn Stiening en Ronald van Dijk tijdens de IPM Essen 2018, waar ze de prototypes van hun nieuwe hydrangea potten presenteerden.

Een aflopende verhoging
Henke Kunststoffe ontwikkelde deze nieuwe pot samen met een Nederlandse hydrangea kweker. "Deze kweker zocht een oplossing om de drainage van de pot te verbeteren en nam daarom contact met ons op." Samen met de teler begon Henke naar een mogelijke oplossing te zoeken. "We zagen dat de 'flessenhals' in het midden van de onderkant het water niet goed afvoerde. Het midden van de pot was vaak te nat, waardoor de wortels van de plant zich in dit gebied niet of niet goed ontwikkelden." De volgende stap was het vinden van een oplossing. "Na onderzoek te hebben gedaan besloten we een aflopende verhoging in het midden van de pot te plaatsen, samen met drie drainage gaten. Dit absorbeert het water beter en zorgt dat het beter weg kan lopen. Daarnaast wordt het substraat volume in het midden van de pot nu beter gebruikt, omdat de wortels zich nu ook beter ontwikkelen in dat gebied." Dit betekent dat je nu een kleinere pot kunt gebruiken in plaats van een van 1,4 of 1,5 liter.


Een 3D tekening van de pot.

Bijkomende voordelen
Tijdens hun zoektocht naar deze verbeterde hydrangea pot kwam Henke Kunststoffe ook nog bijkomende voordelen tegen. Naast een betere absorptie van water zorgt de verhoging in het midden van de pot namelijk ook voor een vermindering in het gebruik van potaarde. "Het volume van 1,245 liter in plaats van 1,4 liter zorgt voor een besparing van 155 liter substraat per 1000 hydrangea's" (besparingen van 155 liter substraat met een prijs van €80/m3 is €12,40 verschil en zelfs nog meer in vergelijking met een pot van 1,5 liter). Dit is allemaal zonder kwaliteitsverlies van de plant, omdat het beschikbare substraat beter wordt gebruikt.

Naast de aflopende verhoging hebben ze ook de diameter van de pot aangepast van 14 cm naar 13,7 cm. "Hierdoor passen er precies vijf potten op een Deense trolley. Dit resulteert in een 20% efficiëntere lading." 

In april op de market
De nieuwe pot zal vanaf half april beschikbaar zijn bij de distributeurs van Henk Kunstoffe en de vraag naar de potten lijkt groot te zijn. "De eerste paar miljoen potten zijn al verkocht." 

Voor meer informatie:
Henke-Kunststoffe
Ronald van Dijk, sales manager Benelux - Benelux
Email: r.vandijk@henke-kunststoffe.de
www.henke-kunststoffe.com


Publicatiedatum: