Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cichorei veredelen voor medicijnen

Cichorei is goed voor de gezondheid. Maar de plant heeft nog meer potentie. Wageningen University & Research gaat een internationaal onderzoek leiden van bedrijven, instituten en universiteiten om het gewas te verbeteren. Met nieuwe veredelingstechnieken kan cichorei stoffen maken die gebruikt kunnen worden in medicijnen. De EU financiert het project dat vier jaar gaat duren.



Chicorei bevat veel gezonde stoffen die bijvoorbeeld de groei van schimmels en bacteriën kunnen remmen. Via de huidige technieken, kruising en selectie is het gewas heel moeilijk te veredelen. Ook de productie van de gezonde stoffen is moeilijk op te voeren. Met nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas kunnen er nieuwe cichorei-types ontwikkeld worden. Deze types kunnen meer vezels bevatten en stoffen die gebruikt kunnen worden in medicijnen.

Goed voor de vertering
Cichorei is een suikerbietachtig gewas en familie van de witlof. Op dit moment wordt het gewas voornamelijk geteeld voor de inuline. Inuline is waardevol als voedingsvezel en als zoetstof. Inuline wordt bijvoorbeeld vaak verwerkt in brood en zuivel omdat het bijdraagt aan de vertering.

Verbeteren van de plant
Naast het onderzoek naar bioactieve inhoudsstoffen zal ook gekeken worden om de ‘gewas-architectuur’, het zogenaamde ontwerp van een plant, verder te verbeteren. Een ander doel is om betere cichorei-veredelingsprogramma’s ontwikkelen.

Het onderzoek wordt gefinancierd in het Horizon 2020 programma van de EU. De financiering bedraagt 7,3 miljoen euro voor een periode van ruim 4 jaar. De activiteiten en resultaten van het CHIC programma zullen te volgen zijn op de website van het programma.

Bron: WUR
Publicatiedatum: