Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadese kwekers doen kennis op in Europa

Als je op de IPM Essen een groep van vijf mensen hebt gezien met identieke groene jassen, dan waren dat waarschijnlijk onderstaande kwekers uit Alberta, Canada. Deze waren door Ball Horticultural uitgenodigd om deel te nemen aan een bustour en twee dagen van de IPM Essen bij te wonen. De reis bestond echter ook uit een bezoek aan verschillende telers en tuinbouwbedrijven in Nederland, België en Duitsland. Opgedane kennis en inspiratie zullen zij in het komende jaar op verschillende evenementen delen met collega's in Canada. "Het gaat erom allemaal te groeien en er als sector beter van te worden," meent Nadine Stielow van Thiel's Greenhouses, een van de vijf kwekers.


Van links naar rechts: Nadine Stielow, Christie en Tanner Pollack, Jason Andersen en Carmen Sim.

De groep
De groep van vijf uit Alberta bestond uit Nadine Stielow van Thiel's Greenhouse (gevestigd in Bruderheim), Jason Andersen van Kathy's Greenhouse (Kitscoty), Carmen Sim van Country Gardens en Greenhouses (Ponoka) en Christie en Tanner Pollack van Christie's Gardens and Greenhouses (High Prairie). Bijzonder aan de groep is dat ze allemaal teler/retailer zijn met maximum arealen van rond de 4000 m2. "We zijn relatief klein, maar groot in ons vermogen om contact te maken met de eindconsument. We hebben een directe dialoog met de mensen aan wie we verkopen en dit betekent dat we snel kunnen inspringen op veranderende marktbehoeften," zegt Stielow.


Tijdens hun reis door Europa konden ze worden herkend aan hun groene jassen. "We hebben gezorgd dat onze kleine groep tijdens de reis opviel en hebben jassen gemaakt om thuis indruk te maken en om de bedrijven te erkennen die delen van de reis hebben gesponsord of rondleidingen gaven. We droegen ze overal in Europa." Op de achterkant was ook een plekje gereserveerd voor HortiDaily en FloralDaily.

De tour
De tour van twee weken begon op 15 januari in Nederland na wat tijd te hebben genomen om zich aan het tijdsverschil aan te passen en wat uitstapjes te doen. In de eerste week, voorafgaand aan de Ball Horticultural tour, bezochten ze volgens een eigen planningsschema kassen en tuinbouwleveranciers in Nederland, België en Duitsland. Ze bezochten achtereenvolgens het Delphy Improvement Centre, Dry Hydroponics, World Horti Centre en Rijk Zwaan. "Het LED-licht bij Delphy was interessant omdat velen van ons de komende jaren lichtsystemen gaan toevoegen. Het bezoek aan Dry Hydroponics was vooral interessant voor mij (Nadine), daar ik de komende jaren ditzelfde systeem ga gebruiken.” Daarna bezochten ze ook het hoofdkantoor van Biobest in België, kregen een kasrondleiding van een tomatenteler en een rondleiding door een populair tuincentrum.


Nadine Stielow bij Dry Hydroponics.

Christie Pollack documenteerde de hele reis en publiceerde verschillende artikelen en ervaringen op haar blogpagina learnplantgrow.com. In een van haar blogs beschreef ze hun bezoek aan Dry Hydroponics en World Horti Centre in meer detail (klik hier voor de blog) en in een andere blog de hele reis van twee weken: "Wat we tijdens onze Europese tuinbouwreizen hebben geleerd" met foto's.

Na een beschrijving van de eerste week documenteerde Pollack de reis die was georganiseerd door Ball Horticultural. Met een groep van ongeveer 60 telers uit heel Noord-Amerika bezochten de telers uit Alberta verschillende tuinbouwbedrijven in Duitsland: Een Dummen Orange vermeerderaar, de telers Emsflower en Gartenbau Johannes Heekeren, het Selecta One bewortelingsbedrijf Gartenbaus Christoph Schonges, Gartencenter Selback en teler Josef Engels. Daarna werd de reis afgesloten met een tweedaags bezoek aan de IPM Essen.

De telers werden overspoeld met informatie over de bedrijven, de gebruikte technieken, de Europese markt en meer. In dit artikel is geen ruimte om uitgebreid stil te staan bij hun hele reis, maar dit wordt allemaal beschreven in de blog van Pollack. Hieronder enkele foto's van hun reis, gemaakt door Christie Pollack en Nadine Stielow.


Sam Gui, Nadine Stielow, Jason Andersen en Christie Pollack op het hoofdkantoor van Biobest in België.


Van links naar rechts: IPM en bestuivingsspecialist Sam Gui, Nadine Stielow, Jason Andersen en Tanner Pollack, allen gekleed en gedesinfecteerd voor de rondleiding van Sam Gui in de tomatenkas Den Berk in België. (De oranje gloed komt van de kweeklampen.)


Nieuwbouw van Dümmen Orange voor hun ‘Elite Library’. "Deze kas wordt momenteel omgebouwd tot een ultramoderne huisvesting voor de ‘plantenbibliotheek’ van Dümmen Orange, die volgens het principe 'Green Care' wordt beschermd."


Christie en Tanner Pollack en Nadine Stielow bij Emsflower. "Emsflower telt ruim 650.000 m2. We liepen 1 km van de voorkant van het gebouw naar het einde, waar nog steeds meer kassen worden gebouwd. Wat ook opmerkelijk is, is dat meer dan 90% van het geteelde gewas al is verkocht. Met dergelijke cijfers zou ik ook zo'n grote kas bouwen!"


Gartenbau Johannes Heekeren. "Deze kas teelt veel gras (en echt interessante variëteiten) en heeft een hele buitenruimte voor de productie van kasgewassen."

 


Rolbanken bij Gartenbau Christoph Schonges


Gartencenter Selbach


Hortensia's bij Gartencenter Josef Engels


Gartencenter Josef Engels

Motivatie voor de reis
Maar wat was de oorspronkelijke reden voor deze reis? Stielow: "Toen we het afgelopen voorjaar de kans geboden kregen om aan de jaarlijkse telerstour naar Essen deel te nemen, bedacht ik dat het mogelijk goed zou zijn om met 4 andere telers te gaan met dezelfde productiemethoden, bedrijfscultuur en productmarketing. Als directeuren van onze provinciale telersvereniging Alberta Greenhouse Growers Association (AGGA) zijn we allemaal sectorleiders in Alberta, al hebben we verschillende specialiteiten en een wat andere zakelijke focus. Toen nodigde Ball Hort onze groep van 5 uit en begon de visie voor onze tour van de EU."

Kennis en ervaring delen
Voor ze aan de reis begonnen, was de groep het erover eens dat ze tijdens de reis (#eurohorttrip2018) en bij terugkomst zouden delen wat ze hebben geleerd en ervaren op sociale media en als presentatoren tijdens bedrijfsevenementen. De groep hield ook een dagboek bij op Twitter onder de hashtag #albertagrowersgonewild. Stielow: "We vinden echt dat als je zo'n geweldige kans krijgt je ook de ervaring en kennis met anderen moet delen. Zo kunnen we allemaal groeien en de sector verbeteren." Hun eerste sprekersevenement zal eind februari plaatsvinden.

Voor meer informatie:
Thiel's Greenhouses
Nadine Stielow
Email: info@thielsgreenhouse.ca
www.thielsgreenhouse.ca

Publicatiedatum: