Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika: 100 jaar Nelson Mandela herdacht met nieuwe roos

Dit jaar viert Zuid-Afrika dat Nelson Mandela 100 jaar geleden geboren werd. Op donderdag 8 februari werd in Johannesburg een naar hem genoemde roos gepresenteerd, de Nelson Mandela roos.

Voormalig president Mandela, die op 5 december 2013 overleed, zou 100 jaar zijn geworden op 18 juli 2018. De introductie van de Nelson Mandela roos valt samen met de lancering van een jubileumjaar, georganiseerd door de Nelson Mandela Foundation.



Directeur van de stichting, Sello Hatang, vertelt dat het programma draait om de waarden die Mandela belichaamde: veerkracht, dienstverlening en zorg. De laatste twee lijken in het huidige Zuid-Afrika minder aandacht te krijgen, maar hij hoopt dat de Mandela-roos het bewustzijn 'er te zijn dankzij anderen' te versterken.

David Makhura, premier van de provincie Gauteng, zei tijdens de bijeenkomst dat er geen betere manier was om Mandela's nalatenschap te eren dan terug te keren naar het pad dat hij voor Zuid-Afrika koos: een weg naar democratie, goed bestuur, voortdurende strijd tegen racisme en armoede en openbare dienstverlening.

In een land dat zich “op de rand van grote onzekerheid en angst” bevindt begint het honderdjarige jubileumjaar van Mandela met hernieuwde hoop dat er een terugkeer zal zijn naar “het pad van Nelson Mandela, dat de afgelopen jaren ontspoord is."

"Als rozen over liefde gaan, gaat openbare dienstverlening over het dienen van mensen," zei Makhura. "Wij overheidsvertegenwoordigers moeten verantwoordelijk zijn; openbare dienstverlening gaat over de liefde voor onze mensen, niet over het dienen van onszelf, maar over het dienen van de mensen in Zuid-Afrika." Hij zei dat de dood van meer dan 140 geesteszieke patiënten, nadat het ministerie van Volksgezondheid van Gauteng hen van de faciliteiten van Life Esidimeni naar verschillende niet-gouvernementele organisaties zonder vergunning had overgedragen, hem erg had beschaamd. Hij verklaarde dat hij als premier de volledige verantwoordelijkheid voor de tragedie op zich neemt. 

Tuinbouwkundige Keith Kirsten, die de leiding had over de ontwikkeling van de roos, zei dat hij het idee voor de variëteit in 2000 kreeg, tijdens een vlucht naar New York waarbij hij naast Achmat Dangor zat, de toenmalige CEO van het Nelson Mandela Children's Fund. Het idee werd om verschillende redenen opgeschort tot 2014 toen de stichting hem erover benaderde.


Anglicaanse aartsbisschop emeritus Desmond Tutu danst tijdens de lancering van de Nelson Mandela roos in Johannesburg. (Afbeelding: NMF)

De ziekteresistente roos is een lange, uitbundige oranje roos die wel een meter lang kan worden onder de juiste omstandigheden, volgens Kirsten: "Ik hoop dat we er veel van gaan planten.” Voor hem vertegenwoordigt de roos "de levendigheid, het aanzien en de liefde" van Mandela.

Anglicaanse aartsbisschop emeritus Desmond Tutu, die samen met zijn vrouw Leah Tutu de lancering bijwoonde, danste toen de Imilonji KaNtu Choral Society de favoriete inheemse Afrikaanse hymne van het paar zong, Ha kele tye kele mobi (net zoals ik ben). De Zuid-Afrikaanse zanger Sibongile Khumalo had eerder tijdens het evenement samen met het koor een vertolking van Amazing Grace gezongen. Het koor zong ook tijdens de inauguratie van Mandela in 1994 als de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika.

Andere hoogwaardigheidsbekleders die aanwezig waren, waren onder meer Andrew Payne, voorzitter van de Thornybush Luxury Game Lodge Collection, die het evenement meefinancierde en mede-gastheer was, auteur Mandla Langa, anti-apartheidsactiviste Gertrude Shope en zakenvrouw Wendy Luhabe.

De roos is te koop bij Ludwig's Roses en Malanseuns Pleasure Plants (beide in Zuid-Afrika).

Voor meer informatie:
www.nelsonmandela.org
Publicatiedatum: