Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Petunia-telers moeten op hoede zijn voor tomatenchlorosevirus

Opnieuw is het tomatenchlorosevirus (ToCV) op een tomatenkwekerij gevonden. In totaal zijn nu bij 11 tomatenkwekerijen besmettingen vastgesteld. De NVWA breidt het onderzoek naar de verspreiding van het virus uit in andere gewassen: ook de onbelichte teelt van tomaat en andere gewassen als paprika, Spaanse peper en aubergine liggen onder de loep. Het kernteam van TuinbouwAlert wil dat ook sierteelt (m.n. petunia) onderzocht wordt en bepleit snelheid in deze survey naar de verspreiding van het virus.

Sinds november 2017 is bij 11 tomatenteeltbedrijven het tomatenchlorosevirus vastgesteld. Lastig aan de monitoring is dat de symptomen van het virus pas vier weken na besmetting duidelijk worden. Eenmaal besmet zal er geen totale misoogst volgen, maar gaat de productie omlaag en is het gewas mogelijk vatbaarder voor andere virussen. Verspreiding van het virus kan alleen plaatsvinden middels wittevlieg en tabakswittevlieg, De NVWA verricht onderzoek naar de verspreiding en houdt de tomatensector met updates via TuinbouwAlert op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Wittevlieg
Het virus vereist bij tuinbouwbedrijven extra waakzaamheid en extra inzet op (biologische) beheersing van de voornaamste verspreider wittevlieg. De NVWA roept nu ook telers van onder andere paprika, Spaanse peper, aubergine, sla en petunia op om extra maatregelen tegen wittevlieg te treffen. 

"Om verdere verspreiding te voorkomen is beheersing van witte vlieg van groot belang. Met de huidige gewasbeschermingsmiddelen is chemische bestrijding in combinatie met biologische bestrijding geen optie. Er moet dus volop aandacht zijn voor monitoring, maatregelen en biologische bestrijding van witte vlieg. Naast teeltbedrijven met tomaat, paprika, Spaanse peper, sla en aubergine is het ook voor andere (glasgroente)bedrijven het raadzaam de populatiedruk van wittevlieg zo laag mogelijk te houden", aldus TuinbouwAlert. 

Het zijn de adulten van Trialeurodes vaporariorum (kaswittevlieg) en Bemisia tabaci (tabakswittevlieg) die zorgen voor de overdracht van besmette planten naar gezonde planten. Dit verloopt relatief snel. Witte vlieg kan het virus al binnen één uur overbrengen tijdens het voeden. Dit verloopt uiteraard effectiever naarmate de witte vlieg zich langer voedt aan het gewas.

Verdachte symptomen melden 
De NVWA roept bedrijven op om bij verdachte symptomen in het gewas, contact op te nemen (tel. 0900 – 0388 of per email: planningfytogwb@nvwa.nl). Het kernteam steunt die oproep en benadrukt dat bij vermoedens van besmetting met ToCV in het gewas, de teler verplicht is daarvan melding te doen bij de NVWA. Het is bovendien raadzaam contact op te nemen met de eigen brancheorganisatie voor advies en ondersteuning. 
 
Informatiebijeenkomsten 
Op verzoek van tomatentelers organiseert TuinbouwAlert nieuwe informatiebijeenkomsten. Deze vinden plaats op woensdag 28 februari. Net als bij de bijeenkomsten van 20 december verleent de NVWA er medewerking aan en zullen ze plaatsvinden in Venlo en Bleiswijk. 

Bron: Tuinbouwalert.
 
Publicatiedatum: