Goede Valentijnverkoop bevestigt vlotte start bloemen- en plantenexport

De Nederlandse bloemen- en plantenexport is dit jaar vlot gestart met een stijging van 8% tot €439 miljoen. Goede afzet voorafgaand aan Valentijnsdag bevestigt de positieve handelsstemming. In de statistieken van Floridata valt op dat in januari de planten het relatief beter deden dan de bloemen. De VGB noemt de stijging fors, omdat vorig jaar in januari een toename werd gerealiseerd van 13%. Uiteindelijk klom de exportwaarde in 2017 met 5% en passeerden exporteurs voor het eerst de grens van €6 miljard.

De bloemenwaarde klom in januari met 4% tot €283 miljoen en die van de pot- en tuinplanten met 15% tot €156 miljoen. ”Vorig jaar deden de snijbloemen het structureel beter dan de planten, het jaar daarvoor was het andersom. Onze deelnemers verwachten een groei in beide segmenten”, aldus Wesley van den Berg van Floridata. ”De groei in Oost-Europese landen is fors en jaagt de exportwaarde aan”, verwijst directeur Matthijs Mesken van de VGB naar de plus van 15% in Polen. Deze runner-up staat voor het eerst op de vierde plaats in de afzetbestemmingen. ”Maar na een maand conclusies trekken is prematuur.”
 


Valentijn positief
Valentijnsdag is een belangrijke impuls voor de afzet van bloemen en de eerste van een reeks bijzondere bloemen- en plantendagen. De definitieve resultaten op detailhandelsniveau kunnen morgen worden vastgesteld, maar de groothandel noteerde een goede aanloop. ”Dat bevestigt de positieve stemming en de marktpotentie van bloemisterijproducten”, stelt Mesken vast. ”Toch weer meer dan vorig jaar, vooral tulpen”, meldt Jan Barnhoorn van de op Zwitserland gespecialiseerde retailleverancier Gebr. Barnhoorn. Dat gold niet voor het bloemistensegment stelt Harm van de Gugten van Barendsen Bloemen. ”Onze klanten rekenden op soms wel 30% minder in verband met carnaval en de voorjaarsvakantie. Dat is gelukkig helemaal niet uitgekomen”, constateert Erik-Jaap Kroone van Nijssen Junior, actief op vooral de Duitse markt. ”Meer dan verwacht”, voegt Toine Spierings van P. van Dam toe voor Oostenrijk. ”Definitief weten we het als de klanten terugkoppelen, maar de signalen zijn goed.”
 
Verschillen
Van de Duitssprekende landen klom de export in januari naar Zwitserland sterk bovengemiddeld met 17%. Duitsland noteerde ook een bovengemiddelde stijging met 10% en Oostenrijk bleef achter op plus 3%. ”Vorig jaar hadden we letterlijk een koude start in Duitsland, dan blijft de vraag achter. Daar moeten we bij de vergelijking rekening mee houden”, nuanceert Kroone. Tegenvallend winterweer in Oostenrijk was volgens Spierings dit jaar de oorzaak van de mindere groei. Het perspectief op verdere groei in Zwitserland is volgens Barnhoorn en Van der Gugten niet groot. ”De lagere koers van de Zwitserse frank maakt onze bloemen duurder”, betoogt Van der Gugten.

Van den Berg constateert op basis van onderliggende statistieken van Floridata dat de exportgroei naar bestemmingen buiten de top-10 in januari voor het eerst achterbleef bij het gemiddelde. ”Dat is opvallend en gaan we dit jaar extra monitoren. Want exportspreiding en dus groei in andere landen is belangrijk”, licht hij toe. De top-10 tekent na januari voor 82% van de exportomzet, vorig jaar was dat gemiddeld 80,5%. ”Net als bij de opvallende ontwikkeling bij de planten trekken we nog geen conclusies.”
 
De Top-10 bestemmingen totale exportwaarde bloemen en planten vanuit Nederland in 2017 in euro’s is voor VGB leden en Floridata deelnemers beschikbaar via www.vgb.nl of www.floridata.nl.

Bron: VGB

Publicatiedatum: 15-2-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-8-2018 Veilingmeester: zo scoort u met de Calluna
15-8-2018 Kenia ondervindt invloed van de hitte in Europa in de uitvoercijfers
8-8-2018 Visser Chrysanten sluiten aan bij VannoVa
10-7-2018 Flevoplant Ens in clinch met Engelse afnemer
6-7-2018 Een bezoek aan de grootste bloemenmarkt van Frankrijk
2-7-2018 "Consument vraagt om duurzame producten"
29-6-2018 Tomatenhandelaren in de puree
16-5-2018 Veilingen deden goede zaken met Moederdag
14-5-2018 Moederdagbloem peperduur
14-5-2018 "Logistieke performance goed op derde vroeg veildag"
14-5-2018 "Moederdag welkome impuls voor bloemen- en plantenhandel"
26-4-2018 Beste april week ooit bij Veiling Rhein-Maas
20-4-2018 Locatie Eelde veilt op Hemelvaartsdag
18-4-2018 Export bloemen en planten hapert door koude start dit voorjaar
11-4-2018 Consument bereid meer te betalen voor home-grown product
28-2-2018 "Hoogste marges voor de veilingklok"
26-2-2018 Vereniging BIO-NH gaat van start
22-2-2018 Start piekperiode 2018: géén opslagkosten CC-containers en -platen
16-2-2018 Vrouwendag in aantocht: wordt Roemenië het nieuwe Italië?
15-2-2018 Aldi stunt met kamerplanten

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code