Mario Vicente, Fresca Farms:

Uitdaging rondom Valentijn: Producten op tijd uit Ecuador krijgen

De Valentijnsrozen vanuit Ecuador exporteren was dit jaar een uitdaging. De infrastructuur op de luchthavens van Medellin en Quito kon de grote volumes nauwelijks aan, wat tot grote vertragingen leidde. "We hadden dagen waar we 48 tot 72 uur achter lagen," zegt Mario Vicente van Fresca Farms, een Amerikaanse distributeur met kwekerijen in Colombia en Ecuador.

Groot volume op luchthavens
Fresca Farms begon rond 23 januari met het verzenden van hun Valentijnsbloemen vanuit Zuid-Amerika en had afgelopen zondag en maandag de grootste bestellingen. Ze waren niet de enigen met een piek in volumes, zoals zichtbaar was op de luchthavens. "In Bogota verliep alles soepel, maar in Ecuador niet." De luchthavens konden het aantal dozen niet aan omdat er minder vliegtuigen leken te zijn. Sommige telers werd zelfs gevraagd of ze de volgende dag terug konden komen, wat resulteerde in vertragingen van 48 tot 72 uur."

Timing
Timing lijkt belangrijk te zijn geweest voor de voorbereidingen voor Valentijnsdag dit jaar. Vooral in het zuidelijke gedeelte van Quito waren rozen vier tot vijf dagen te laat vanwege de koude dagen die ze hebben gehad. In Colombia was het aantal stelen dit jaar lager, ook vanwege het weer en waarschijnlijk het mindere zonlicht. Door dit alles moesten bestellingen een paar dagen worden opgeschoven. 

Goede kwaliteit
Gelukkig is de kwaliteit van de oogst dit jaar volgens Vicente erg goed. "Als de productie te laat is, zitten de bloemen minder in de opslag en zijn ze daardoor verser."

Goede verwachtingen voor Valentijnsdag
Fresca Farms levert in de hele VS bossen en boeketten aan groothandels en massamarkten. Vicente heeft goede hoop voor Valentijnsdag dit jaar: "Iedereen is optimistisch, vooral omdat het dit jaar op een woensdag valt. Historisch gezien wordt er op deze dag meer verkocht en bovendien zijn de resultaten van de door de retailsector gedane peilingen positief en zagen we op de massamarkt een toename van het aantal gekochte eenheden."

Zelfs met deze positieve verwachtingen is het weer in de VS een andere erg belangrijke factor. "In het noorden maken we ons altijd zorgen over te veel sneeuw. Op dit moment wordt er voor het hele land mooi weer voorspeld."

Fresca Farms
Mario Vicente
Email: mario@frescafarms.com
www.frescafarms.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018