Cijfers en carnaval

Valentijnsdag 2018: Aanval op rood geopend met fleurige boeketten

Tholen - Carnaval of niet, de Valentijnsverkoop van bloemen is dit jaar goed gegaan. Veiling Rhein-Maas beleeft zelfs de beste Carnavalsmaandag sinds haar oprichting. En terwijl de drukte er voor de handel ondertussen op zit, mogen bloemisten vandaag nog flink aan de bak. Zij zien dat gekleurde boeketten het traditionele rode spul langzaam vervangt. 

Cijfers en carnaval
Het is Valentijnsdag vandaag en voor de tweede keer sinds 2014 valt deze ultieme bloemendag op een weekdag. Historisch gezien zijn is de verkoop tijdens weekdagen goed, maar dit jaar zou carnaval roet in het eten kunnen gooien. In delen van Nederland, in België en Duitsland werd dit tot en met gisteren gevierd en hebben schoolgaande kinderen vakantie. Toch is de handel over het algemeen positief gestemd: Carnaval blijkt een minder grote invloed te hebben dan verwacht. Veiling Rhein Maas beleeft zelf de beste Carnavalsmaandag sinds haar oprichting.

Royal FloraHolland
Royal FloraHolland meldde vorige week al haar cijfers en wanneer deze vergeleken worden met die van vorig jaar, is er alleen een stijging te zien in het aantal verhandelde planten dit jaar, van 20 miljoen vorig jaar naar 25 miljoen dit jaar. Het aantal bloemen die verhandeld zijn, 300 miljoen bloemen, is gelijk gebleven. En net als vorig jaar waren de rozen, tulpen en chrysanten het populairst.

Constante verkoop bij Euroveiling - België
Volgens directeur Rogier Fierens zijn de cijfers de Belgische veiling Euroveiling ongeveer identiek aan die van vorig jaar. Hij had verwacht dat de Carnaval en de vakantie negatief effect zou hebben op de verkoop cijfers, maar dat valt alles mee. Hij benadrukt dat het weer meezit. "Als er 10 cm sneeuw zou liggen is het natuurlijk een heel ander verhaal." 

Tijdens de vier belangrijkste veildagen voor Valentijnsdag (donderdag vrijdag maandag en dinsdag) kwamen er 2.4 miljoen bloemen voor de klok. Net als ander jaren zij de rozen de koplopers. "750.000 rozen zijn er geveild - een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar. De rode roos is de meest gewilde, gevolgd door de witte." 

Planten daarentegen waren een stuk minder gevraagd, dit komt omdat Euroveiling vooral levert aan grote bloemenwinkels. "De enige plant die het redelijk goed doet deze Valentijnsdag is de phalaenopisis" Terwijl Euroveiling bloemen van over heel de wereld importeert, is het aandeel Belgische bloemen voor de klok toch behoorlijk. "Zo'n 40 procent van de bloemen wordt gekweekt in België en dit zijn vooral rozen, tulpen amaryllissen, alstroemeria's, gerbera's, standaard anjers bouvardias en anthuriums." 
 
Beste Carnavalsmaandag bij Veiling Rhein- Maas - Duitsland
Bij Veiling Rhein-Maas in het Duitse Straelen-Herongen begon de Valentijns verkoop afgelopen donderdag en bereikte zijn hoogtepunt op maandag en niet zomaar een maandag, op Carnavalsmaandag. "Het was de beste Carnavalsmaandag sinds onze oprichting in 2010. Ondanks de carnaval blijft men blijkbaar toch aan Valentijnsdag denken", meldt de veiling. Lange rozen in de klassieke rode kleur blijven het meest gewild, ook dit jaar weer, en in de planten deden de kant en klare schalen met planten voor met name indoor het goed.

Bloemisten mogen aan de bak
Voor de meeste veilingen loopt de Valentijnsdrukte ten einde, maar voor de bloemisten zal het vandaag juist een hele drukke dag worden. Bij Utrechtse bloemenwinkel Buitengewoon Bloemen was het vanmorgen stilte voor de storm. Eigenaresse Jannet den Ouden: "We hebben nu alle bestellingen klaar en we wachten de drukte af. Het is meestal spits tussen 16.00 en 19.00 uur. We zijn wel open tot 18.00 uur, maar meestal is het zo druk dat de deur niet dicht kan," vertelt Jannet.

Over de trends zegt Jannet: "De rode roos doet het altijd goed, maar we leggen nu ook de focus op bonte veldboeketten. We merken dat die vaak leuker worden gevonden dan een boeket rozen.”

Dat Valentijnsdag dit jaar op een weekdag valt, is gunstig voor de Utrechtse bloemenwinkel. "In het weekend hebben we concurrentie van de markt. Maar dit ligt voor andere bloemisten anders." Van de carnaval heeft ze in Utrecht ook geen last. "Hoewel ik via collega-bloemisten uit andere plaatsen wel begreep dat ze zich af vroegen om wel of niet open te gaan."

Nog wakker worden in Bergen op Zoom
Bij Bloemenatelier De Tulp in Bergen op Zoom is de carnaval net voorbij. "Ze moeten nog wakker worden, maar wij zijn er helemaal klaar voor," lacht Caroline Hopmans. "Maar de zon schijnt en dat is al een goed begin van de dag." 

De bloemist is aangesloten bij Fleurop, die in samenwerking met bloemisten voorbeeldboeketten samenstelt. "De rode bloemen worden minder, het gaat meer naar roze of gekleurd, omdat je dan meer bloemen krijgt voor je geld. Rode bloemen zijn nog altijd erg duur," legt Caroline uit. "En als je dan diverse kleuren combineert, krijg je een leuk boeket voor een leuke prijs."

Caroline is blij dat Valentijnsdag dit jaar op woensdag valt. "Op donderdag is er bij ons weekmarkt, dus dat komt goed uit. Verder is het voor de verkoop het meest ideaal als Valentijnsdag op een weekdag valt, omdat mensen op het werk elkaar dan aanstoten: 'Heb jij al iets gekocht?'. Zo motiveren ze elkaar."Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018