Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Video:

Geen gas maar houtsnippers voor Kwekerij Baas

Pot- en Tuinplantenkwekerij Baas heeft sinds twee maanden een nieuwe bio installatie ter aanvulling van de bestaande houtketel die er al 7 jaar stond. Hiermee is het bedrijf de eis van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een stap voor. Wiebes wil dat bedrijven in 2022 stoppen met het gebruik van aardgas, omdat de gaskraan in Groningen langzaam wordt dichtgedraaid.

Kwekerij Baas verwarmt de kas door het verbranden van restafval van hout. Overtollig hout uit de omgeving, zoals snoeiafval, wordt in een speciale installatie omgezet tot warmte en elektriciteit. "We verbruiken ongeveer 18000 ton per jaar verdeelt over de beide installaties," vertelt verkoopmanager Edwin Westerhuis. Omroep Flevoland nam een kijkje bij de kwekerij in Ens.



Groene stroom
"Onze bestaande houtketel verwarmde alleen de kas. De nieuwe installatie heeft ook een verdampingsturbine die ervoor zorgt dat we stroom terug kunnen leveren aan het net." Over de rendabiliteit zegt Edwin: "Natuurlijk is het een investering, maar uiteindelijk is het prijsniveau stabieler dan verwarmen met aardgas. De overheid stimuleert de installatie wel, mede omdat het voor Nederland om nieuwe technieken gaat ."

En de restjes?
"Wat er na het verbranden van het hout overblijft, is natuurlijk as. Dit wordt op dit moment weer verwerkt in de beton en asfalt, omdat het nog wordt gezien als niet zuiver afval. We zijn nu bezig om de as te laten bemonsteren om erachter te komen hoe zuiver het echt is. Daarna kunnen we kijken of we er niet een compost product van kunnen maken."


Voor meer informatie:
Kwekerij Baas
Enserweg 4
8307 PL Ens
0527 251 212
info@kwekerijbaas.nl
www.kwekerijabaas.nl


Publicatiedatum: